Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka warzywna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 893474" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam ją z tego, co akurat miałam w domu. Bardzo pasowała do duszonego kurczaka z ziemniakami. Przyznam, że wyjadałam ją jeszcze przed obiadem, chociaż ten przepis to żadne odkrycie, jest banalnie prosty.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45459[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>kilka liści sałaty</p><p>pomidor (wzięłam malinowy, jest mniej wodnisty)</p><p>ogórek sałatkowy</p><p>średnia cebula</p><p>1 strąk czerwonej papryki</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>1 łyżeczka musztardy</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>2 łyżeczki octu winnego </p><p>2 łyżki oliwy lub oleju</p><p></p><p>Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidor kroimy w niezbyt małą kostkę, to samo robimy z obranym ogórkiem i oczyszczoną papryką. Cebulę natomiast kroimy w cienkie krążki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. </p><p>Przygotowujemy sos. Żeby uzyskana emulsja nie rozwarstwiała się, w miseczce ucieramy musztardę z cukrem, solą, pieprzem i octem, a następnie, dodając po łyżeczce oleju lub oliwy wcieramy je dokładnie w pozostałe składniki. Wlanie od razu całego tłuszczu nie pozwoli na dokładne połączenie się z pozostałymi składnikami. Ktoś może powiedzieć, że można to zrobić w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie. Ale to nie w przypadku użycia musztardy. Sos jest dość gęsty, przyjemnie słodkawy. Kto lubi bardziej wytrawne sosy, niech zmniejszy ilość cukru.</p><p>Sosem polewamy surówkę i podajemy do mięs, wędlin, pieczywa z serem, jajek itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 893474, member: 10341"] Zrobiłam ją z tego, co akurat miałam w domu. Bardzo pasowała do duszonego kurczaka z ziemniakami. Przyznam, że wyjadałam ją jeszcze przed obiadem, chociaż ten przepis to żadne odkrycie, jest banalnie prosty. [ATTACH=full]45459[/ATTACH] [B]Składniki [/B]kilka liści sałaty pomidor (wzięłam malinowy, jest mniej wodnisty) ogórek sałatkowy średnia cebula 1 strąk czerwonej papryki [B]Sos[/B] 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżki oliwy lub oleju Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidor kroimy w niezbyt małą kostkę, to samo robimy z obranym ogórkiem i oczyszczoną papryką. Cebulę natomiast kroimy w cienkie krążki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Przygotowujemy sos. Żeby uzyskana emulsja nie rozwarstwiała się, w miseczce ucieramy musztardę z cukrem, solą, pieprzem i octem, a następnie, dodając po łyżeczce oleju lub oliwy wcieramy je dokładnie w pozostałe składniki. Wlanie od razu całego tłuszczu nie pozwoli na dokładne połączenie się z pozostałymi składnikami. Ktoś może powiedzieć, że można to zrobić w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie. Ale to nie w przypadku użycia musztardy. Sos jest dość gęsty, przyjemnie słodkawy. Kto lubi bardziej wytrawne sosy, niech zmniejszy ilość cukru. Sosem polewamy surówkę i podajemy do mięs, wędlin, pieczywa z serem, jajek itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka warzywna
Bottom