Surówka z białej kapusty

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Składniki:

0,5 główki kapusty białej
1 marchew
6 łyżek octu 10 %
6 łyżek oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Szatkujemy pół główki małej kapusty a marchewkę ocieramy na tarce na grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę niewiele solimy i wygniatamy na misce.
Przygotowujemy w rondelku zalewę składającą się z oleju, octu i cukru.
Do zalewy dodajemy rozgnieciony czosnek.
Składniki zalewy zagotować ( uwaga na mocny zapach )- wymieszać i gorącą zalewą polewamy kapustę.
Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą.
Surówka nadaje się do spożycia ale może stać w lodówce kilka dni.
Surówka do obiadu lub jako deser.
 

Załączniki

  • _MG_3725.jpg
    _MG_3725.jpg
    140.7 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O widzisz, prawie tak samo ale nie do końca a w przepisach diabeł często tkwi w szczegółach
icon_mrgreen.gif

U mnie ocet winny albo jablkowy i zalewy nie gotuje , tylko mieszam i tyle.
Nastepnym razem zrobie po Twojemu !
 

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Nie wiem ile procentont ma ocet jabłkowy czy winny - napewno słabszy. W tym przypadku zmienił bym proporcje octu z olejem np. 8 łyżek octu a 4 oliwy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Tak naprawdę to dawalam na oko, ale możliwe, ze teraz zaczne odmierzac
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy