- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Składniki:
0,5 główki kapusty białej
1 marchew
6 łyżek octu 10 %
6 łyżek oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Szatkujemy pół główki małej kapusty a marchewkę ocieramy na tarce na grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę niewiele solimy i wygniatamy na misce.
Przygotowujemy w rondelku zalewę składającą się z oleju, octu i cukru.
Do zalewy dodajemy rozgnieciony czosnek.
Składniki zalewy zagotować ( uwaga na mocny zapach )- wymieszać i gorącą zalewą polewamy kapustę.
Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą.
Surówka nadaje się do spożycia ale może stać w lodówce kilka dni.
Surówka do obiadu lub jako deser.
0,5 główki kapusty białej
1 marchew
6 łyżek octu 10 %
6 łyżek oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Szatkujemy pół główki małej kapusty a marchewkę ocieramy na tarce na grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę niewiele solimy i wygniatamy na misce.
Przygotowujemy w rondelku zalewę składającą się z oleju, octu i cukru.
Do zalewy dodajemy rozgnieciony czosnek.
Składniki zalewy zagotować ( uwaga na mocny zapach )- wymieszać i gorącą zalewą polewamy kapustę.
Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą.
Surówka nadaje się do spożycia ale może stać w lodówce kilka dni.
Surówka do obiadu lub jako deser.