Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka z cykorii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1227241" data-attributes="member: 10341"><p>Cykoria nie cieszy się u nas uznaniem, a ja ją bardzo lubię i staram się przekonać do niej chociaż kilka osób. Ta surówka, na którą przepis zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego, jest wyjątkowo smaczna. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong>2 duże czerwone cykorie</p><p>- 4 łyżki borówek do mięsa</p><p>- łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (tylko czerwonej)</p><p>- 2 łyżki rodzynek</p><p>- 4 łyżki białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)</p><p>- po łyżce soku z cytryny i pomarańczy</p><p>- 3 łyżki oleju słonecznikowego (brałam oliwę -według uznania)</p><p>- sól</p><p></p><p>Rodzynki umyć, osączyć, zalać winem i odstawić na pół godziny. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić, dodać rodzynki, borówki oraz skórkę pomarańczową i wymieszać. </p><p>Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści, ze środka wyciąć gorzkie głąbiki. Listki cykorii opłukać, wysuszyć i pokroić w paski. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Najlepiej pasuje do ciemnych mięs, ja podawałam ją do kaczki, była doskonała.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1227241, member: 10341"] Cykoria nie cieszy się u nas uznaniem, a ja ją bardzo lubię i staram się przekonać do niej chociaż kilka osób. Ta surówka, na którą przepis zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego, jest wyjątkowo smaczna. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki -[/B]2 duże czerwone cykorie - 4 łyżki borówek do mięsa - łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (tylko czerwonej) - 2 łyżki rodzynek - 4 łyżki białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne) - po łyżce soku z cytryny i pomarańczy - 3 łyżki oleju słonecznikowego (brałam oliwę -według uznania) - sól Rodzynki umyć, osączyć, zalać winem i odstawić na pół godziny. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić, dodać rodzynki, borówki oraz skórkę pomarańczową i wymieszać. Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści, ze środka wyciąć gorzkie głąbiki. Listki cykorii opłukać, wysuszyć i pokroić w paski. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Najlepiej pasuje do ciemnych mięs, ja podawałam ją do kaczki, była doskonała. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka z cykorii
Top
Bottom