- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Surówka z czerwonej kapusty i fety
300 g czerwonej kapusty
1 fenkuł
1 kwaskowate jabłko
100 ml soku z pomarańczy
3 łyżki winnego octu
puszka mandarynek
sól i pieprz - soli do smaku (feta jest słona), pieprzu łyżeczkę bez czubka
100 ml oleju rzepakowego
200 g owczego sera "feta"
1.Kapustę i fenkuł cienko szatkujemy ( najlepiej w odpowiednim urządzeniu elektrycznym). Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki. Kapustę, fenkuł i jabłko szystko razem mieszamy.
2.Sok z pomarańczy, ocet, sól i pieprz oraz olej mieszamy i wlewamy do kapusty. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
3.Fetę kroimy w kostkę. Mandarynki z puszki odcedzamy. Obydwie rzeczy dodajemy do kapusty i delikatnie mieszamy.
4.Jeżeli posiadamy zielone kawałeczki z fenkuła do nim dekorujemy surówkę.

300 g czerwonej kapusty
1 fenkuł
1 kwaskowate jabłko
100 ml soku z pomarańczy
3 łyżki winnego octu
puszka mandarynek
sól i pieprz - soli do smaku (feta jest słona), pieprzu łyżeczkę bez czubka
100 ml oleju rzepakowego
200 g owczego sera "feta"
1.Kapustę i fenkuł cienko szatkujemy ( najlepiej w odpowiednim urządzeniu elektrycznym). Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki. Kapustę, fenkuł i jabłko szystko razem mieszamy.
2.Sok z pomarańczy, ocet, sól i pieprz oraz olej mieszamy i wlewamy do kapusty. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
3.Fetę kroimy w kostkę. Mandarynki z puszki odcedzamy. Obydwie rzeczy dodajemy do kapusty i delikatnie mieszamy.
4.Jeżeli posiadamy zielone kawałeczki z fenkuła do nim dekorujemy surówkę.