- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Takie kombinowanie z zawartości lodówki
1 fenkuł
1 - 2 ogórki szklarniowe (lub porównywalna ilość gruntowych)
1 żółta papryka
0,5 średniej cebuli (można dać czerwoną dla koloru)
0,5 pęczka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
pieprz do smaku
Fenkuł pokroić w jak najcieńsze ćwierćplasterki (ostry nóż się przydaje) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion a następnie pokroić w poprzek na cienkie paseczki, cebulę i ogórka obrać i pokroić w półplasterki, natkę posiekać, pozostałe składniki włożyć do słoiczka po dżemie i energicznie wstrząsnąć, aż do połączenia składników, polać sosem przed samym podaniem, w przeciwnym razie ogórki puszczą sok i zrobią się nieapetycznie sflaczałe.

1 fenkuł
1 - 2 ogórki szklarniowe (lub porównywalna ilość gruntowych)
1 żółta papryka
0,5 średniej cebuli (można dać czerwoną dla koloru)
0,5 pęczka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
pieprz do smaku
Fenkuł pokroić w jak najcieńsze ćwierćplasterki (ostry nóż się przydaje) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion a następnie pokroić w poprzek na cienkie paseczki, cebulę i ogórka obrać i pokroić w półplasterki, natkę posiekać, pozostałe składniki włożyć do słoiczka po dżemie i energicznie wstrząsnąć, aż do połączenia składników, polać sosem przed samym podaniem, w przeciwnym razie ogórki puszczą sok i zrobią się nieapetycznie sflaczałe.