Surówka z fenkuła, ogórka i papryki

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Takie kombinowanie z zawartości lodówki
icon_mrgreen.gif


1 fenkuł
1 - 2 ogórki szklarniowe (lub porównywalna ilość gruntowych)
1 żółta papryka
0,5 średniej cebuli (można dać czerwoną dla koloru)
0,5 pęczka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
pieprz do smaku

Fenkuł pokroić w jak najcieńsze ćwierćplasterki (ostry nóż się przydaje) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion a następnie pokroić w poprzek na cienkie paseczki, cebulę i ogórka obrać i pokroić w półplasterki, natkę posiekać, pozostałe składniki włożyć do słoiczka po dżemie i energicznie wstrząsnąć, aż do połączenia składników, polać sosem przed samym podaniem, w przeciwnym razie ogórki puszczą sok i zrobią się nieapetycznie sflaczałe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy