Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Zrobiłam wczoraj i podjadałam przez większość dnia. A podobno nie lubię surowej kapusty. Surówkę można zrobić na dwa sposoby - według smaku i możliwości.
Skłądniki
40 dkg kapusty włoskiej
20 dkg śliwek węgierek
5 dkg łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki śmietany (wybrałam śmietanę 18%, niezbyt rzadką)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz i cukier do smaku
Oczyszczoną i umytą kapustę szatkujemy drobno. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w drobne paski. Orzechy siekamy. Mieszamy wszystkie składniki z olejem lub śmietaną i pietruszką. Jak pisałam wybrałam śmietanę. Jeśli ktoś woli olej, dodaje go też z pietruszką. Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podobno, zamiast śliwek, można użyć moreli lub wiśni. Jeszcze nie próbowałam, może być smaczne.
Skłądniki
40 dkg kapusty włoskiej
20 dkg śliwek węgierek
5 dkg łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki śmietany (wybrałam śmietanę 18%, niezbyt rzadką)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz i cukier do smaku
Oczyszczoną i umytą kapustę szatkujemy drobno. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w drobne paski. Orzechy siekamy. Mieszamy wszystkie składniki z olejem lub śmietaną i pietruszką. Jak pisałam wybrałam śmietanę. Jeśli ktoś woli olej, dodaje go też z pietruszką. Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podobno, zamiast śliwek, można użyć moreli lub wiśni. Jeszcze nie próbowałam, może być smaczne.