- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz. Wprowadzilam zmiany w skladnikach surowki. Dressing jest dokaladna kopia. Idealna z Char Siu.
1 mloda kapusta, cienko poszatkowana
1/4 glowki malej czerwonej kapusty, bardzo cienko poszatkowana
1/2 malego daikonu, lub 10 rzodkiewek/kalarepka, pokrojonych w julienne
2 srednie mlode marchewki, pokrojone w julienne lub starte na tarce
5 wiosennych cebulek, posiekanych
2 duze awokado, pokrojone w paski
5 kornisznow, pokrojonych w paski
5 lyzek posiekanego szczypiorku
3 lyzki posiekanego chinskiego szczypiorku ( ma smak czosnku i plaskie liscie)
15 lisci czosnku niedzwiedziego, zlozone jeden na drugim, zwiniete w rulon i pokrojone na cienkie wstazki
3 lyzki posiekanej kolendry
Wszystko wlozyc do duzej miski. Kapusty posypac sola i wygniesc az puszcza soki. Dodac reszte skladnikow surowki. Miske szczelnie przykryc folia i potrzasnac energicznie, kilka razy, az wszystko sie wymiesza.
Przygotowac dessing:
1/4 szklanki soku z limonki
wasabi w proszku lub pascie*
1 1/2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki sosu sojowego
1/2 lyzeczki chilli w proszku
2 lyzki swizego imbiru, startego
1 1/2 lyzeczki sosu rybnego?(fish sauce)
1/4 szkalnki oleju rzepakowego
2 lyzeczki oleju z prazonych nasion sezamu
Skladniki dressingu wymieszac i polac nim surowke, delikatnie wymieszac. Posypac prazonymi nasionami sezamu, cashew lub innymi.
* poniewaz pasty/pudry wasabi dostepne na rynku posiadaja odmienna moc i jakosc (niektore zawieraja tylko odrobine wasabi, a ogrom chrzanu i nasion musztardy), proponuje zaczac od niewielkiej ilosci. W kazdym razie nie rezygnujcie z tego skaldnika, dressing jest wysmienity.
1 mloda kapusta, cienko poszatkowana
1/4 glowki malej czerwonej kapusty, bardzo cienko poszatkowana
1/2 malego daikonu, lub 10 rzodkiewek/kalarepka, pokrojonych w julienne
2 srednie mlode marchewki, pokrojone w julienne lub starte na tarce
5 wiosennych cebulek, posiekanych
2 duze awokado, pokrojone w paski
5 kornisznow, pokrojonych w paski
5 lyzek posiekanego szczypiorku
3 lyzki posiekanego chinskiego szczypiorku ( ma smak czosnku i plaskie liscie)
15 lisci czosnku niedzwiedziego, zlozone jeden na drugim, zwiniete w rulon i pokrojone na cienkie wstazki
3 lyzki posiekanej kolendry
Wszystko wlozyc do duzej miski. Kapusty posypac sola i wygniesc az puszcza soki. Dodac reszte skladnikow surowki. Miske szczelnie przykryc folia i potrzasnac energicznie, kilka razy, az wszystko sie wymiesza.
Przygotowac dessing:
1/4 szklanki soku z limonki
wasabi w proszku lub pascie*
1 1/2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki sosu sojowego
1/2 lyzeczki chilli w proszku
2 lyzki swizego imbiru, startego
1 1/2 lyzeczki sosu rybnego?(fish sauce)
1/4 szkalnki oleju rzepakowego
2 lyzeczki oleju z prazonych nasion sezamu
Skladniki dressingu wymieszac i polac nim surowke, delikatnie wymieszac. Posypac prazonymi nasionami sezamu, cashew lub innymi.
* poniewaz pasty/pudry wasabi dostepne na rynku posiadaja odmienna moc i jakosc (niektore zawieraja tylko odrobine wasabi, a ogrom chrzanu i nasion musztardy), proponuje zaczac od niewielkiej ilosci. W kazdym razie nie rezygnujcie z tego skaldnika, dressing jest wysmienity.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: