Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surowka z mlodej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1520028" data-attributes="member: 1142"><p>Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz. Wprowadzilam zmiany w skladnikach surowki. Dressing jest dokaladna kopia. Idealna z Char Siu.</p><p></p><p><strong>1 mloda kapusta, cienko poszatkowana</strong></p><p><strong>1/4 glowki malej czerwonej kapusty, bardzo cienko poszatkowana</strong></p><p><strong>1/2 malego daikonu, lub 10 rzodkiewek/kalarepka, pokrojonych w julienne</strong></p><p><strong>2 srednie mlode marchewki, pokrojone w julienne lub starte na tarce</strong></p><p><strong>5 wiosennych cebulek, posiekanych</strong></p><p><strong>2 duze awokado, pokrojone w paski</strong></p><p><strong>5 kornisznow, pokrojonych w paski</strong></p><p><strong>5 lyzek posiekanego szczypiorku</strong></p><p><strong>3 lyzki posiekanego chinskiego szczypiorku ( ma smak czosnku i plaskie liscie)</strong></p><p><strong>15 lisci czosnku niedzwiedziego, zlozone jeden na drugim, zwiniete w rulon i pokrojone na cienkie wstazki</strong></p><p><strong>3 lyzki posiekanej kolendry</strong></p><p></p><p>Wszystko wlozyc do duzej miski. Kapusty posypac sola i wygniesc az puszcza soki. Dodac reszte skladnikow surowki. Miske szczelnie przykryc folia i potrzasnac energicznie, kilka razy, az wszystko sie wymiesza.</p><p></p><p>Przygotowac dessing:</p><p></p><p><strong>1/4 szklanki soku z limonki</strong></p><p><strong>wasabi w proszku lub pascie*</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki cukru</strong></p><p><strong>2 lyzeczki sosu sojowego </strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki chilli w proszku</strong></p><p><strong>2 lyzki swizego imbiru, startego</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki sosu rybnego?(fish sauce)</strong></p><p><strong>1/4 szkalnki oleju rzepakowego</strong></p><p><strong>2 lyzeczki oleju z prazonych nasion sezamu</strong></p><p></p><p>Skladniki dressingu wymieszac i polac nim surowke, delikatnie wymieszac. Posypac prazonymi nasionami sezamu, cashew lub innymi.</p><p></p><p>* poniewaz pasty/pudry wasabi dostepne na rynku posiadaja odmienna moc i jakosc (niektore zawieraja tylko odrobine wasabi, a ogrom chrzanu i nasion musztardy), proponuje zaczac od niewielkiej ilosci. W kazdym razie nie rezygnujcie z tego skaldnika, dressing jest wysmienity.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1520028, member: 1142"] Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz. Wprowadzilam zmiany w skladnikach surowki. Dressing jest dokaladna kopia. Idealna z Char Siu. [B]1 mloda kapusta, cienko poszatkowana 1/4 glowki malej czerwonej kapusty, bardzo cienko poszatkowana 1/2 malego daikonu, lub 10 rzodkiewek/kalarepka, pokrojonych w julienne 2 srednie mlode marchewki, pokrojone w julienne lub starte na tarce 5 wiosennych cebulek, posiekanych 2 duze awokado, pokrojone w paski 5 kornisznow, pokrojonych w paski 5 lyzek posiekanego szczypiorku 3 lyzki posiekanego chinskiego szczypiorku ( ma smak czosnku i plaskie liscie) 15 lisci czosnku niedzwiedziego, zlozone jeden na drugim, zwiniete w rulon i pokrojone na cienkie wstazki 3 lyzki posiekanej kolendry[/B] Wszystko wlozyc do duzej miski. Kapusty posypac sola i wygniesc az puszcza soki. Dodac reszte skladnikow surowki. Miske szczelnie przykryc folia i potrzasnac energicznie, kilka razy, az wszystko sie wymiesza. Przygotowac dessing: [B]1/4 szklanki soku z limonki wasabi w proszku lub pascie* 1 1/2 lyzeczki cukru 2 lyzeczki sosu sojowego 1/2 lyzeczki chilli w proszku 2 lyzki swizego imbiru, startego 1 1/2 lyzeczki sosu rybnego?(fish sauce) 1/4 szkalnki oleju rzepakowego 2 lyzeczki oleju z prazonych nasion sezamu[/B] Skladniki dressingu wymieszac i polac nim surowke, delikatnie wymieszac. Posypac prazonymi nasionami sezamu, cashew lub innymi. * poniewaz pasty/pudry wasabi dostepne na rynku posiadaja odmienna moc i jakosc (niektore zawieraja tylko odrobine wasabi, a ogrom chrzanu i nasion musztardy), proponuje zaczac od niewielkiej ilosci. W kazdym razie nie rezygnujcie z tego skaldnika, dressing jest wysmienity. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surowka z mlodej kapusty
Top
Bottom