Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Surówki rozmaicie przyprawione*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 857015" data-attributes="member: 10341"><p>Niedawno zamieściłam zalewy przyprawowe do sałaty, dzisiaj chcę to samo zrobić w odniesieniu do warzyw. Przepis inspirowany miesięcznikiem Ty i Ja. Najpierw będę jednak musiała podać sposób przygotowania jarzyn do surówek, a póżniej do wyboru różne zalewy. W miarę pojawiania się na rynku nowych warzyw, takie komponowanie surówek jest jak najbardziej na czasie. Surówki możemy podawać solo, z jednej jarzyny, albo robić z nich kompozycje smakowe, dobierając odpowiednią zalewę. Ja najczęściej, do większego obiadu, układam obok siebie na płaskiej okrągłej salaterce poszczególne gatunki jarzyn, dbając o to, by kolory ze sobą kontrastowały. Osobno w miseczkach podaję 2 lub 3 zalewy do wyboru. Na co dzień, dla siebie, robię to z jednej lub dwóch połączonych ze sobą jarzyn i jednej wybranej zalewy. </p><p><strong>Przygotowanie jarzyn do surówek: rzodkiewka - </strong>cieniutkie plasterki; <strong>marchewka - </strong>utarta lub cieniutkie słupki (makaron); <strong>kalarepka (młoda) -</strong>cieniutkie słupki lub cieniutkie plasterki; <strong>kalafior - </strong>podzielić na malutkie różyczki; <strong>ogórek -</strong>cieniutkie plasterki lub kostka (bez pestek); <strong>pomidory - </strong>obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub plasterki; <strong>buraczki ( gotowane) - </strong>cieniutkie słupki; <strong>seler - </strong>utrzeć lub cieniutkie słupki; <strong>papryka - </strong>cieniutkie paseczki; <strong>cebula</strong> - cieniutkie plasterki lub kosteczka; <strong>kapusta biała </strong>cieniutkie paseczki (ew.sparzyć); <strong>kapusta czerwona - </strong>cieniutkie paseczki (ew. sparzyć); <strong>jabłka - </strong>kostka; <strong>zielona sałata - </strong>całe listki do ozdoby lub większe do podawania na nich surówek; <strong>szczypiorek - </strong>drobno posiekany.</p><p></p><p><strong>ZALEWA MIODOWA: </strong>Sok wyciśnięty z 2 cytryn łączymy z 4 łyżkami miodu. Zalewę przysmaczamy szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu. </p><p></p><p><strong>ZALEWA ŚMIETANOWO - ORZECHOWA: </strong>1/3 szklanki kremówki (dobrze ochłodzonej ) ubijamy na &quot;sztywno&quot; i łączymy z czubatą łyżką zmielonych orzechów laskowych lub włoskich. Zalewę przyprawiamy sokiem z 1/2 cyrtyny oraz odrobiną soli i cukru.</p><p></p><p><strong>ZALEWA JOGURTOWA: </strong>Szklankę jogurtu ubijamy przez chwilę z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką miodu (lub cukru) oraz szczyptą soli - a następnie łączymy z drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać oprócz (albo zamiast) szczypiorku łyżeczkę utartej na miazgę cebuli.</p><p></p><p><strong>ZALEWA POMARAŃCZOWA: </strong>15 dkg twarożku śmietankowego ucieramy z 1/2 szklanką mleka, po czym dodajemy sok wyciśnięty z 2 pomarańcz oraz odrobinę otartej skórki pomarańczowej. Zalewę przysmaczamy odrobiną soli i cukru. Szczególnie nadaje się do surówki z marchwi i jabłek.</p><p></p><p><strong>ZALEWA MORELOWA: </strong>2 drobno utarte jabłka mieszamy z 4 łyżkami dżemu morelowego i przysmaczamy sokiem cytrynowym. Powinna być przyjemnie słodko - kwaskowa. </p><p></p><p><strong>MAJONEZ MIGDAŁOWY: </strong>3 czubate łyżki majonezu roprowadzamy 1/4 szklanki zimnego mleka i łączymy z 2 łyżkami drobniutko posiekanych migdałów (bez łuski). Zalewę przyprawiamy łyżką drobno posiekanej naci pietruszki, solą, cukrem i sokiem cytrynowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 857015, member: 10341"] Niedawno zamieściłam zalewy przyprawowe do sałaty, dzisiaj chcę to samo zrobić w odniesieniu do warzyw. Przepis inspirowany miesięcznikiem Ty i Ja. Najpierw będę jednak musiała podać sposób przygotowania jarzyn do surówek, a póżniej do wyboru różne zalewy. W miarę pojawiania się na rynku nowych warzyw, takie komponowanie surówek jest jak najbardziej na czasie. Surówki możemy podawać solo, z jednej jarzyny, albo robić z nich kompozycje smakowe, dobierając odpowiednią zalewę. Ja najczęściej, do większego obiadu, układam obok siebie na płaskiej okrągłej salaterce poszczególne gatunki jarzyn, dbając o to, by kolory ze sobą kontrastowały. Osobno w miseczkach podaję 2 lub 3 zalewy do wyboru. Na co dzień, dla siebie, robię to z jednej lub dwóch połączonych ze sobą jarzyn i jednej wybranej zalewy. [B]Przygotowanie jarzyn do surówek: rzodkiewka - [/B]cieniutkie plasterki; [B]marchewka - [/B]utarta lub cieniutkie słupki (makaron); [B]kalarepka (młoda) -[/B]cieniutkie słupki lub cieniutkie plasterki; [B]kalafior - [/B]podzielić na malutkie różyczki; [B]ogórek -[/B]cieniutkie plasterki lub kostka (bez pestek); [B]pomidory - [/B]obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub plasterki; [B]buraczki ( gotowane) - [/B]cieniutkie słupki; [B]seler - [/B]utrzeć lub cieniutkie słupki; [B]papryka - [/B]cieniutkie paseczki; [B]cebula[/B] - cieniutkie plasterki lub kosteczka; [B]kapusta biała [/B]cieniutkie paseczki (ew.sparzyć); [B]kapusta czerwona - [/B]cieniutkie paseczki (ew. sparzyć); [B]jabłka - [/B]kostka; [B]zielona sałata - [/B]całe listki do ozdoby lub większe do podawania na nich surówek; [B]szczypiorek - [/B]drobno posiekany. [B]ZALEWA MIODOWA: [/B]Sok wyciśnięty z 2 cytryn łączymy z 4 łyżkami miodu. Zalewę przysmaczamy szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu. [B]ZALEWA ŚMIETANOWO - ORZECHOWA: [/B]1/3 szklanki kremówki (dobrze ochłodzonej ) ubijamy na "sztywno" i łączymy z czubatą łyżką zmielonych orzechów laskowych lub włoskich. Zalewę przyprawiamy sokiem z 1/2 cyrtyny oraz odrobiną soli i cukru. [B]ZALEWA JOGURTOWA: [/B]Szklankę jogurtu ubijamy przez chwilę z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką miodu (lub cukru) oraz szczyptą soli - a następnie łączymy z drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać oprócz (albo zamiast) szczypiorku łyżeczkę utartej na miazgę cebuli. [B]ZALEWA POMARAŃCZOWA: [/B]15 dkg twarożku śmietankowego ucieramy z 1/2 szklanką mleka, po czym dodajemy sok wyciśnięty z 2 pomarańcz oraz odrobinę otartej skórki pomarańczowej. Zalewę przysmaczamy odrobiną soli i cukru. Szczególnie nadaje się do surówki z marchwi i jabłek. [B]ZALEWA MORELOWA: [/B]2 drobno utarte jabłka mieszamy z 4 łyżkami dżemu morelowego i przysmaczamy sokiem cytrynowym. Powinna być przyjemnie słodko - kwaskowa. [B]MAJONEZ MIGDAŁOWY: [/B]3 czubate łyżki majonezu roprowadzamy 1/4 szklanki zimnego mleka i łączymy z 2 łyżkami drobniutko posiekanych migdałów (bez łuski). Zalewę przyprawiamy łyżką drobno posiekanej naci pietruszki, solą, cukrem i sokiem cytrynowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Surówki rozmaicie przyprawione*
Top
Bottom