Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówkowe sałatki z kiszonej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 802700" data-attributes="member: 10341"><p>Nikogo zapewne nie trzeba przekonywać do wartości odżywczych kiszonej kapusty. Staje się ona niezastąpiona zwłaszcza wtedy, gdy pomidory, papryka i inne warzywa nie dość, że są bardzo drogie, to jeszcze brak im smaku. Zgromadziłam za miesięcznikiem &quot;Ty i Ja&quot; aż sześć przepisów, żeby można było wybrać tę najbardziej odpowiednią, albo zmieniać je w zależności do czego chcemy ją podać. Kapusta powinna być nie przekiszona, jasna w kolorze, krucha i o przyjemnym winnokwaskowatym smaku. Oto pięć sugestii na codzienne sałatki i szósta bardziej &quot;odświętna&quot;. </p><p><strong>1. Składniki</strong></p><p>1/2 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej</p><p>2 kwaskowate jabłka (obrane lub nie - ja obieram)</p><p>łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku</p><p>2 - 3 łyżki oliwy lub oleju</p><p>ew. trochę cukru pudru</p><p></p><p>Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast łączymy z kapustą, kminkiem , kto lubi sałatki słodkawe dodaje nieco cukru pudru, polewamy salatkę oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy.</p><p></p><p><strong>2. Składniki</strong></p><p>1/2 kg dość drobno pokrojonej kapusty kiszonej</p><p>ogórek kiszony</p><p>cebula</p><p>1 kwaskowate jabłko (obrane lub w skórce, jak kto woli - ja obieram)</p><p>2 - 3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki jogurtu</p><p>ew. 2 - 3 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich</p><p></p><p>Ogórek i cebulę drobno siekamy, jabłko ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z kapustą i zaprawiamy albo olejem, albo jogurtem. Do wersji z jogurtem możemy dodać orzechy, co znacznie uatrakcyjni jej smak.</p><p></p><p><strong>3. Składniki</strong></p><p>1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej</p><p>1 mała cebula</p><p>10 dkg umytych, przebranych żurawin</p><p>1/2 szklanki jogurtu lub śmietanki</p><p></p><p>Cebulę kroimy w drobniutką kostkę (kto nie lubi może opuścić) i łączymy z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaną sałatkę polewamy jogurtem lub smietanką i znów dokładnie mieszamy.</p><p></p><p><strong>4. Składniki</strong></p><p>1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej</p><p>2 kwaskowate jabłka </p><p>2 łyżki utartego chrzanu (jeśli ze słoika, to dobrze osączony)</p><p>1 średnia, drobno posiekana cebula</p><p>4 łyżki majonezu</p><p></p><p>Jabłka ucieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach i łączymy z kapustą, chrzanem i cebulą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy majonez i jeszcze raz pieczołowicie mieszamy, aż wszystko połączy się w apetyczną całość.</p><p></p><p><strong>5. Składniki</strong></p><p>1/2 kg niezbyt drobno pokrojonej kapusty kiszonej</p><p>25 dkg drobno utartej marchwi</p><p>2 kwaskowate jabłka</p><p>2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, to go dokładnie osączamy)</p><p>oliwa lub olej</p><p>sól i cukier do smaku</p><p>posiekana natka pietruszki</p><p></p><p>Jabłka obrane lub w skórce (ja obieram) ucieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą, marchwią i chrzanem. Sałatkę zaprawiamy olejem lub oliwą, dodając do smaku soli i cukru. Powinna być kwaskowato-słodkawa. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekaną pietruszką.</p><p></p><p><strong>6. Składniki</strong></p><p>25 dkg drobno pokrojonej kapusty kiszonej</p><p>1 duża pomarańcza</p><p>5 dkg umytych rodzynek</p><p>5 dkg niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich</p><p>3 - 4 łyżki majonezu</p><p>drobno posiekana natka pietruszki</p><p></p><p>Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki (białej też) i kroimy na drobne kawałeczki. Rodzynki sparzamy i osączamy na sicie. Kapustę łączymy z pomarańczą, rodzynkami, orzechami i zaprawiamy majonezem. Przed podaniem posypujemy niezbyt obficie pietruszką.</p><p></p><p>Sałatki surówkowe z kiszonej kapusty są sałatkami typowo &quot;towarzyszącymi&quot;. Podajemy je nie tylko do dań mięsnych, ale również do knedli, kopytek, placków ziemniaczzanych itp. Tę ostatnią sałatkę możemy podać do niedzielnej pieczeni, nawet do pieczonej gęsi lub kaczki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 802700, member: 10341"] Nikogo zapewne nie trzeba przekonywać do wartości odżywczych kiszonej kapusty. Staje się ona niezastąpiona zwłaszcza wtedy, gdy pomidory, papryka i inne warzywa nie dość, że są bardzo drogie, to jeszcze brak im smaku. Zgromadziłam za miesięcznikiem "Ty i Ja" aż sześć przepisów, żeby można było wybrać tę najbardziej odpowiednią, albo zmieniać je w zależności do czego chcemy ją podać. Kapusta powinna być nie przekiszona, jasna w kolorze, krucha i o przyjemnym winnokwaskowatym smaku. Oto pięć sugestii na codzienne sałatki i szósta bardziej "odświętna". [B]1. Składniki[/B] 1/2 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej 2 kwaskowate jabłka (obrane lub nie - ja obieram) łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju ew. trochę cukru pudru Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast łączymy z kapustą, kminkiem , kto lubi sałatki słodkawe dodaje nieco cukru pudru, polewamy salatkę oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy. [B]2. Składniki[/B] 1/2 kg dość drobno pokrojonej kapusty kiszonej ogórek kiszony cebula 1 kwaskowate jabłko (obrane lub w skórce, jak kto woli - ja obieram) 2 - 3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki jogurtu ew. 2 - 3 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich Ogórek i cebulę drobno siekamy, jabłko ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z kapustą i zaprawiamy albo olejem, albo jogurtem. Do wersji z jogurtem możemy dodać orzechy, co znacznie uatrakcyjni jej smak. [B]3. Składniki[/B] 1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej 1 mała cebula 10 dkg umytych, przebranych żurawin 1/2 szklanki jogurtu lub śmietanki Cebulę kroimy w drobniutką kostkę (kto nie lubi może opuścić) i łączymy z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaną sałatkę polewamy jogurtem lub smietanką i znów dokładnie mieszamy. [B]4. Składniki[/B] 1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej 2 kwaskowate jabłka 2 łyżki utartego chrzanu (jeśli ze słoika, to dobrze osączony) 1 średnia, drobno posiekana cebula 4 łyżki majonezu Jabłka ucieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach i łączymy z kapustą, chrzanem i cebulą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy majonez i jeszcze raz pieczołowicie mieszamy, aż wszystko połączy się w apetyczną całość. [B]5. Składniki[/B] 1/2 kg niezbyt drobno pokrojonej kapusty kiszonej 25 dkg drobno utartej marchwi 2 kwaskowate jabłka 2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, to go dokładnie osączamy) oliwa lub olej sól i cukier do smaku posiekana natka pietruszki Jabłka obrane lub w skórce (ja obieram) ucieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą, marchwią i chrzanem. Sałatkę zaprawiamy olejem lub oliwą, dodając do smaku soli i cukru. Powinna być kwaskowato-słodkawa. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekaną pietruszką. [B]6. Składniki[/B] 25 dkg drobno pokrojonej kapusty kiszonej 1 duża pomarańcza 5 dkg umytych rodzynek 5 dkg niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich 3 - 4 łyżki majonezu drobno posiekana natka pietruszki Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki (białej też) i kroimy na drobne kawałeczki. Rodzynki sparzamy i osączamy na sicie. Kapustę łączymy z pomarańczą, rodzynkami, orzechami i zaprawiamy majonezem. Przed podaniem posypujemy niezbyt obficie pietruszką. Sałatki surówkowe z kiszonej kapusty są sałatkami typowo "towarzyszącymi". Podajemy je nie tylko do dań mięsnych, ale również do knedli, kopytek, placków ziemniaczzanych itp. Tę ostatnią sałatkę możemy podać do niedzielnej pieczeni, nawet do pieczonej gęsi lub kaczki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówkowe sałatki z kiszonej kapusty
Top
Bottom