Składniki:
ryż do sushi
400ml mleczka kokosowego
konfitura jagodowa
konfitura morelowa
sos:
8 łyżek mleczka kokosowego
3 pełne łyżki cukru
świeże owoce:
mango
borówki amerykańskie
truskawki
winogrona
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast połowy wody dodajemy mleczko kokosowe. Czekamy, aż ryż ostygnie i doprawiamy go sosem z mleczka i cukru. Owoce myjemy i dzielimy na części (truskawki i mango tniemy w plastry, winogrona na pół). Porcję ryżu układamy w zwilżonej wodą dłoni i nadajemy jej kształt małego wrzeciona lub płaskiej kulki. Można również wykorzystać foremki o różnych fantazyjnych kształtach. Pamiętajmy by kęsy ryżu nie były zbyt duże, tak by można było łatwo je zjeść. Górę smarujemy cienką warstwą konfitury, a na nią kładziemy wybrany owoc lub owoce.
Polecam naprawdę fajny patent
przepis ze strony: http://www.decare.pl/przepisy/sushi-na-slodko
ryż do sushi
400ml mleczka kokosowego
konfitura jagodowa
konfitura morelowa
sos:
8 łyżek mleczka kokosowego
3 pełne łyżki cukru
świeże owoce:
mango
borówki amerykańskie
truskawki
winogrona
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast połowy wody dodajemy mleczko kokosowe. Czekamy, aż ryż ostygnie i doprawiamy go sosem z mleczka i cukru. Owoce myjemy i dzielimy na części (truskawki i mango tniemy w plastry, winogrona na pół). Porcję ryżu układamy w zwilżonej wodą dłoni i nadajemy jej kształt małego wrzeciona lub płaskiej kulki. Można również wykorzystać foremki o różnych fantazyjnych kształtach. Pamiętajmy by kęsy ryżu nie były zbyt duże, tak by można było łatwo je zjeść. Górę smarujemy cienką warstwą konfitury, a na nią kładziemy wybrany owoc lub owoce.
Polecam naprawdę fajny patent
przepis ze strony: http://www.decare.pl/przepisy/sushi-na-slodko