- Wrz 19, 2004
- 30,798
- 4,849
- 113
Przepis z miesięcznika KUCHNIA:
Składniki:
3 kg pomidorów mało soczystej odmiany np. Lima,
sól,
cukier puder
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, przepołowić, usunąć pestki i sok, posypać niewielką ilością soli i leciutko oprószyć cukrem pudrem. Ułożyć na sitach suszarki (ja
rzecięciem do góry, ale są różne szkoły ) i suszyć. W trakcie co jakiś czas przekładać sita z zawartością, te z dołu na górę, będą schły szybciej i równomierniej.
Gotowe powinny być lekko elastyczne, w intensywnym czerwonym kolorze. Teraz można je złożyć w słoju i ustawić w jakimś ciemnym i chłodnym miejscu.
Uwaga: jeśli zamierzamy je przeznaczyć do przechowywania w oleju i ziołach wysuszyć je trzeba trochę mniej.
.
Składniki:
3 kg pomidorów mało soczystej odmiany np. Lima,
sól,
cukier puder
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, przepołowić, usunąć pestki i sok, posypać niewielką ilością soli i leciutko oprószyć cukrem pudrem. Ułożyć na sitach suszarki (ja
Gotowe powinny być lekko elastyczne, w intensywnym czerwonym kolorze. Teraz można je złożyć w słoju i ustawić w jakimś ciemnym i chłodnym miejscu.
Uwaga: jeśli zamierzamy je przeznaczyć do przechowywania w oleju i ziołach wysuszyć je trzeba trochę mniej.
.