- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis na tą babkę znalazłam w gazetce "Ciasta i desery na specjalne okazje" w części o świątecznych wypiekach. Uwielbiam cynamon
babkę upiekłam w formie mikołajowej, kształty zachowane, tylko troszkę się przypiekł
ale to była próba i teraz wiem jak długo ma siedzieć
Podaję składniki na formę babkową, chyba taką z mniejszych skoro akurat tyle pasowało do Mikołaja. W gazecie nie ma podane, jaka to forma, ale po zdjęciu widzę, że z tych małych
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła śmietankowego
200 g cukru
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
3 jajka
2 żółtka
1 op. drożdży instant (dałam ok 3 dag świeżych)
150 ml letniego mleka
Mąkę połączyć z drożdżami, 3 jajkami, łyżką cukru i mlekiem. Utrzeć na gładką masę (jest dość lepiące ciasto). Odstawić pod przykryciem na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ok 175 g masła utrzeć na puszystą masę z 2 żółtkami, szczyptą soli i 100 g cukru. Dodać do drożdżowego ciasta i ubijać, aż zaczną się pojawiać pękające banieczki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 min.
Cynamon połączyć z resztą cukru. Wysmarować tłuszczem formę, posypać bułką tartą. Nabierać dużą łyżką porcje ciasta, zanurzać w cukrowo-cynamonowej mieszance i przekładać do formy (w ten sposób tworzy się marmurkowy wzorek widoczny po rozkrojeniu babki). Ciasto posypać pozostałą cynamonową mieszanką, przykryć i znów odstawić na 30 min.
Ułożyć na wierzchu płatki z reszty masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 50-60 min. (po 50 min sprawdzić patyczkiem)
Piekarnik elektryczny - 200 st.
z termoobiegiem - 180 st.
gazowy - 3 stopień
Ciasto studzić na drucianej podstawce.
Podam również przepis na dekorację do tej babki, może akurat ktoś ją zrobi
250 g masy marcepanowej
cynamon do smaku
Schłodzoną masę rozwałkować dość cienko i posypać cynamonem. Marcepan zwinąć i ponownie rozwałkować. Czynności powtarzać aż do rozrobienia marcepana z pożądaną ilością cynamonu. Z rozwałkowanej masy wykroić ok. 8 kwadratów o boku 15 cm. Kwadraciki zwinąć w rulony, udające laseczki cynamonu. Schłodzić w lodówce, po czym ozdobić wierzch babki.




Podaję składniki na formę babkową, chyba taką z mniejszych skoro akurat tyle pasowało do Mikołaja. W gazecie nie ma podane, jaka to forma, ale po zdjęciu widzę, że z tych małych

Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła śmietankowego
200 g cukru
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
3 jajka
2 żółtka
1 op. drożdży instant (dałam ok 3 dag świeżych)
150 ml letniego mleka
Mąkę połączyć z drożdżami, 3 jajkami, łyżką cukru i mlekiem. Utrzeć na gładką masę (jest dość lepiące ciasto). Odstawić pod przykryciem na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ok 175 g masła utrzeć na puszystą masę z 2 żółtkami, szczyptą soli i 100 g cukru. Dodać do drożdżowego ciasta i ubijać, aż zaczną się pojawiać pękające banieczki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 min.
Cynamon połączyć z resztą cukru. Wysmarować tłuszczem formę, posypać bułką tartą. Nabierać dużą łyżką porcje ciasta, zanurzać w cukrowo-cynamonowej mieszance i przekładać do formy (w ten sposób tworzy się marmurkowy wzorek widoczny po rozkrojeniu babki). Ciasto posypać pozostałą cynamonową mieszanką, przykryć i znów odstawić na 30 min.
Ułożyć na wierzchu płatki z reszty masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 50-60 min. (po 50 min sprawdzić patyczkiem)
Piekarnik elektryczny - 200 st.
z termoobiegiem - 180 st.
gazowy - 3 stopień
Ciasto studzić na drucianej podstawce.

Podam również przepis na dekorację do tej babki, może akurat ktoś ją zrobi

250 g masy marcepanowej
cynamon do smaku
Schłodzoną masę rozwałkować dość cienko i posypać cynamonem. Marcepan zwinąć i ponownie rozwałkować. Czynności powtarzać aż do rozrobienia marcepana z pożądaną ilością cynamonu. Z rozwałkowanej masy wykroić ok. 8 kwadratów o boku 15 cm. Kwadraciki zwinąć w rulony, udające laseczki cynamonu. Schłodzić w lodówce, po czym ozdobić wierzch babki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: