- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Ciasteczka wprost wymarzone na Święta
Delikatnie kruche,obłędnie pachnące wanilią, otoczone orzechową posypką, z małym słodkim oczkiem... Takie na jeden kęs
Naprawdę polecam!
Składniki (24 sztuki)
* 100g masła
* 1/2 szklanki cukru
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
* szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, wanilię i porządnie zmiksować.
Mąkę wymieszać z solą i dodać do ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
Białka delikatnie ubić widelcem.
Orzechy drobno zmielić.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki ( średnicą 2-3 cm) , maczać w białku i obtaczać w orzechach.
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczać i za pomocą drewnianej łyżki (lub palca) robić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą ( ja użyłam marmolady wieloowocowej; nakładałam ją szprycą).
Piec ok. 20 minut w temp. 175o; trzeba kontrolować podczas pieczenia, żeby się nie przypiekły za bardzo.
Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.
Smacznego

Delikatnie kruche,obłędnie pachnące wanilią, otoczone orzechową posypką, z małym słodkim oczkiem... Takie na jeden kęs

Naprawdę polecam!
Składniki (24 sztuki)
* 100g masła
* 1/2 szklanki cukru
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
* szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, wanilię i porządnie zmiksować.
Mąkę wymieszać z solą i dodać do ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
Białka delikatnie ubić widelcem.
Orzechy drobno zmielić.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki ( średnicą 2-3 cm) , maczać w białku i obtaczać w orzechach.
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczać i za pomocą drewnianej łyżki (lub palca) robić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą ( ja użyłam marmolady wieloowocowej; nakładałam ją szprycą).
Piec ok. 20 minut w temp. 175o; trzeba kontrolować podczas pieczenia, żeby się nie przypiekły za bardzo.
Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.
Smacznego

