Świąteczne ciasto orzechowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Zachęcam do zrobienia tego ciasta, nie tylko dlatego, że jest dobre w smaku, ale również dlatego, że można je upiec nieco wcześniej, bo dopiero po trzech dniach od upieczenia jest w pełni dojrzałe. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".

Składniki
30 dkg masła
25 dkg cukru
4 jajka
25 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
masło i przetarte biszkopty do formy

Lukier
15 dkg cukru pudru
2 łyżeczki kakao
3 łyżki wrzącej wody
2 - 3 łyżki rumu

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysty krem. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno jajka, a gdy doskonale połączą się z masą maślaną dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Po dodaniu wszystkich składników ciasto ucieramy jeszcze przez 15 minut. Formę cwibakową lub podłużną foremkę smarujemy masłem i wysypujemy przetartymi przez sitko biszkoptami.Do formy nakładamy ciasto i wsuwamy ją do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na stolnicę i jeszcze gorące pokrywamy lukrem. Lukier przygotowujemy ucierając na jednolitą masę cukier puder połączony z kakao i rozprowadzony wrzącą wodą i rumem. Wode i rum dodajemy stopniowo, żeby lukier nie wyszedł nam za rzadki. Upieczone przed świętami ciasto pozwoli nam oszczędzić czas na inne domowe obowiązki.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Tym, którzy mają mało czasu przed świętami, przypominam, że to ciasto mogą upiec trzy dni wcześniej, oszczędzając czas na inne czynności gospodarcze, albo wizytę u kosmetyczki. Przez te dni ciasto w pełni dojrzeje, stając się odpowiednio aromatyczne i pełne smaku.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy