Zachęcam do zrobienia tego ciasta, nie tylko dlatego, że jest dobre w smaku, ale również dlatego, że można je upiec nieco wcześniej, bo dopiero po trzech dniach od upieczenia jest w pełni dojrzałe. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
30 dkg masła
25 dkg cukru
4 jajka
25 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
masło i przetarte biszkopty do formy
Lukier
15 dkg cukru pudru
2 łyżeczki kakao
3 łyżki wrzącej wody
2 - 3 łyżki rumu
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysty krem. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno jajka, a gdy doskonale połączą się z masą maślaną dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Po dodaniu wszystkich składników ciasto ucieramy jeszcze przez 15 minut. Formę cwibakową lub podłużną foremkę smarujemy masłem i wysypujemy przetartymi przez sitko biszkoptami.Do formy nakładamy ciasto i wsuwamy ją do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na stolnicę i jeszcze gorące pokrywamy lukrem. Lukier przygotowujemy ucierając na jednolitą masę cukier puder połączony z kakao i rozprowadzony wrzącą wodą i rumem. Wode i rum dodajemy stopniowo, żeby lukier nie wyszedł nam za rzadki. Upieczone przed świętami ciasto pozwoli nam oszczędzić czas na inne domowe obowiązki.
Składniki
30 dkg masła
25 dkg cukru
4 jajka
25 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
masło i przetarte biszkopty do formy
Lukier
15 dkg cukru pudru
2 łyżeczki kakao
3 łyżki wrzącej wody
2 - 3 łyżki rumu
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysty krem. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno jajka, a gdy doskonale połączą się z masą maślaną dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Po dodaniu wszystkich składników ciasto ucieramy jeszcze przez 15 minut. Formę cwibakową lub podłużną foremkę smarujemy masłem i wysypujemy przetartymi przez sitko biszkoptami.Do formy nakładamy ciasto i wsuwamy ją do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na stolnicę i jeszcze gorące pokrywamy lukrem. Lukier przygotowujemy ucierając na jednolitą masę cukier puder połączony z kakao i rozprowadzony wrzącą wodą i rumem. Wode i rum dodajemy stopniowo, żeby lukier nie wyszedł nam za rzadki. Upieczone przed świętami ciasto pozwoli nam oszczędzić czas na inne domowe obowiązki.