Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Świąteczne ciasto orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 783479" data-attributes="member: 10341"><p>Zachęcam do zrobienia tego ciasta, nie tylko dlatego, że jest dobre w smaku, ale również dlatego, że można je upiec nieco wcześniej, bo dopiero po trzech dniach od upieczenia jest w pełni dojrzałe. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg masła</p><p>25 dkg cukru </p><p>4 jajka</p><p>25 dkg mąki</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>20 dkg zmielonych orzechów laskowych</p><p>szczypta soli</p><p>masło i przetarte biszkopty do formy</p><p></p><p><strong>Lukier</strong></p><p>15 dkg cukru pudru</p><p>2 łyżeczki kakao</p><p>3 łyżki wrzącej wody</p><p>2 - 3 łyżki rumu</p><p></p><p>Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysty krem. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno jajka, a gdy doskonale połączą się z masą maślaną dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Po dodaniu wszystkich składników ciasto ucieramy jeszcze przez 15 minut. Formę cwibakową lub podłużną foremkę smarujemy masłem i wysypujemy przetartymi przez sitko biszkoptami.Do formy nakładamy ciasto i wsuwamy ją do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na stolnicę i jeszcze gorące pokrywamy lukrem. Lukier przygotowujemy ucierając na jednolitą masę cukier puder połączony z kakao i rozprowadzony wrzącą wodą i rumem. Wode i rum dodajemy stopniowo, żeby lukier nie wyszedł nam za rzadki. Upieczone przed świętami ciasto pozwoli nam oszczędzić czas na inne domowe obowiązki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 783479, member: 10341"] Zachęcam do zrobienia tego ciasta, nie tylko dlatego, że jest dobre w smaku, ale również dlatego, że można je upiec nieco wcześniej, bo dopiero po trzech dniach od upieczenia jest w pełni dojrzałe. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 30 dkg masła 25 dkg cukru 4 jajka 25 dkg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg zmielonych orzechów laskowych szczypta soli masło i przetarte biszkopty do formy [B]Lukier[/B] 15 dkg cukru pudru 2 łyżeczki kakao 3 łyżki wrzącej wody 2 - 3 łyżki rumu Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysty krem. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno jajka, a gdy doskonale połączą się z masą maślaną dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Po dodaniu wszystkich składników ciasto ucieramy jeszcze przez 15 minut. Formę cwibakową lub podłużną foremkę smarujemy masłem i wysypujemy przetartymi przez sitko biszkoptami.Do formy nakładamy ciasto i wsuwamy ją do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na stolnicę i jeszcze gorące pokrywamy lukrem. Lukier przygotowujemy ucierając na jednolitą masę cukier puder połączony z kakao i rozprowadzony wrzącą wodą i rumem. Wode i rum dodajemy stopniowo, żeby lukier nie wyszedł nam za rzadki. Upieczone przed świętami ciasto pozwoli nam oszczędzić czas na inne domowe obowiązki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Świąteczne ciasto orzechowe
Top
Bottom