Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Świąteczne ciasto z żurawiną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1380158" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszne nie tylko od święta.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79190[/ATTACH]</p><p></p><p>1 szklanka* mąki pszennej</p><p>1/2 szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>5 jajek ( wielkość M)</p><p>125 g masła (2/3 kostki)</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 cytryna</p><p>3 krople aromatu waniliowego</p><p></p><p>ok. 100 g suszonej żurawiny</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.</p><p></p><p>Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować. </p><p>Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać.</p><p></p><p>2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.</p><p>Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka.</p><p></p><p>Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Piekłam w formie 10 x 26 cm.</p><p></p><p>* szklanka o pojemności 250 ml.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1380158, member: 2721"] Pyszne nie tylko od święta. [ATTACH=full]79190[/ATTACH] 1 szklanka* mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek ( wielkość M) 125 g masła (2/3 kostki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 3 krople aromatu waniliowego ok. 100 g suszonej żurawiny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania 1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła. Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać. Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować. Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Piekłam w formie 10 x 26 cm. * szklanka o pojemności 250 ml. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Świąteczne ciasto z żurawiną
Top
Bottom