- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Świąteczne pierniczki.
1 kg.mąki
kostka margaryny
5 jajek
2 szklanki cukru
1 średni słoik miodu
5 dag. kakao
2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki amoniaku
2 łyżki kawy
2 łyżki proszku do pieczenia (dałam płaskie)
- margarynę topimy i dobrze studzimy
- amoniak rozpuszczamy w odrobinie wody(3-4 łyżki)
- kawę zaparzamy w pół szklanki wody i studzimy
- do mąki dodajemy kolejno:margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i esencję kawową(można dodać jeszcze ze 2 gożdziki)
- wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce
-na omączonym blacie wałkujemy ciasto wałkiem posypanym mąką i wykrawamy ciastka foremkami
- układamy na papierze do pieczenia ciasta w odległości około 2 cm, żeby się nie skleiły
- pieczemy w temp. 170 st.C przez około 12 min.
-układamy do ostudzenia
Piekłam je pierwszy raz i już wiem, że wejdą na stałe do mojego pieczenia. Od razu są mięciutkie tak jak lubię i pyszne.Nie wiem jak długo można je przechowywać ale po 4 dniach leżenia , w pudełku plastikowym nic nie straciły ani na wyglądzie, ani na smaku.(wręcz odwrotnie)Polecam te pierniczki.
1 kg.mąki
kostka margaryny
5 jajek
2 szklanki cukru
1 średni słoik miodu
5 dag. kakao
2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki amoniaku
2 łyżki kawy
2 łyżki proszku do pieczenia (dałam płaskie)
- margarynę topimy i dobrze studzimy
- amoniak rozpuszczamy w odrobinie wody(3-4 łyżki)
- kawę zaparzamy w pół szklanki wody i studzimy
- do mąki dodajemy kolejno:margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i esencję kawową(można dodać jeszcze ze 2 gożdziki)
- wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce
-na omączonym blacie wałkujemy ciasto wałkiem posypanym mąką i wykrawamy ciastka foremkami
- układamy na papierze do pieczenia ciasta w odległości około 2 cm, żeby się nie skleiły
- pieczemy w temp. 170 st.C przez około 12 min.
-układamy do ostudzenia
Piekłam je pierwszy raz i już wiem, że wejdą na stałe do mojego pieczenia. Od razu są mięciutkie tak jak lubię i pyszne.Nie wiem jak długo można je przechowywać ale po 4 dniach leżenia , w pudełku plastikowym nic nie straciły ani na wyglądzie, ani na smaku.(wręcz odwrotnie)Polecam te pierniczki.