Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Świąteczne pierniczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 785763" data-attributes="member: 8029"><p>Świąteczne pierniczki.</p><p></p><p> 1 kg.mąki</p><p> kostka margaryny</p><p> 5 jajek</p><p> 2 szklanki cukru</p><p> 1 średni słoik miodu</p><p> 5 dag. kakao</p><p> 2 op. przyprawy do piernika</p><p> 1 łyżka cynamonu</p><p> 1,5 łyżki amoniaku</p><p> 2 łyżki kawy</p><p> 2 łyżki proszku do pieczenia (dałam płaskie)</p><p></p><p>- margarynę topimy i dobrze studzimy</p><p>- amoniak rozpuszczamy w odrobinie wody(3-4 łyżki)</p><p>- kawę zaparzamy w pół szklanki wody i studzimy</p><p>- do mąki dodajemy kolejno:margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i esencję kawową(można dodać jeszcze ze 2 gożdziki)</p><p>- wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce</p><p>-na omączonym blacie wałkujemy ciasto wałkiem posypanym mąką i wykrawamy ciastka foremkami</p><p>- układamy na papierze do pieczenia ciasta w odległości około 2 cm, żeby się nie skleiły</p><p>- pieczemy w temp. 170 st.C przez około 12 min.</p><p>-układamy do ostudzenia</p><p></p><p>Piekłam je pierwszy raz i już wiem, że wejdą na stałe do mojego pieczenia. Od razu są mięciutkie tak jak lubię i pyszne.Nie wiem jak długo można je przechowywać ale po 4 dniach leżenia , w pudełku plastikowym nic nie straciły ani na wyglądzie, ani na smaku.(wręcz odwrotnie)Polecam te pierniczki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 785763, member: 8029"] Świąteczne pierniczki. 1 kg.mąki kostka margaryny 5 jajek 2 szklanki cukru 1 średni słoik miodu 5 dag. kakao 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1,5 łyżki amoniaku 2 łyżki kawy 2 łyżki proszku do pieczenia (dałam płaskie) - margarynę topimy i dobrze studzimy - amoniak rozpuszczamy w odrobinie wody(3-4 łyżki) - kawę zaparzamy w pół szklanki wody i studzimy - do mąki dodajemy kolejno:margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i esencję kawową(można dodać jeszcze ze 2 gożdziki) - wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce -na omączonym blacie wałkujemy ciasto wałkiem posypanym mąką i wykrawamy ciastka foremkami - układamy na papierze do pieczenia ciasta w odległości około 2 cm, żeby się nie skleiły - pieczemy w temp. 170 st.C przez około 12 min. -układamy do ostudzenia Piekłam je pierwszy raz i już wiem, że wejdą na stałe do mojego pieczenia. Od razu są mięciutkie tak jak lubię i pyszne.Nie wiem jak długo można je przechowywać ale po 4 dniach leżenia , w pudełku plastikowym nic nie straciły ani na wyglądzie, ani na smaku.(wręcz odwrotnie)Polecam te pierniczki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Świąteczne pierniczki
Top
Bottom