Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Swiateczny deser francuski czyli czekoladowa rolada
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="melmire" data-source="post: 214763" data-attributes="member: 130"><p>ciasto:</p><p>100g gorzkiej czekolady</p><p>5 jajek</p><p>100g cukru drobnego krysztalu</p><p>20g miekkiego masla (plus kawalek do smarowania blachy)</p><p>100g maki (plus troche do posypania blachy)</p><p></p><p>krem:</p><p>250g miekkiego masla</p><p>100 g cukru</p><p>2 zoltka</p><p>2 lyzeczki ekstraktu wanilii</p><p>70 g platkow migdalowych</p><p>70g cukru pudru</p><p></p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Nagrzac piekarnik do 220°C</p><p>Stopic maslo z czekolada (moze byc w mikrofali, nawet szybciej).</p><p>W misce wymieszac zoltka i cukier, potem dodac make.</p><p>Dodac czekolade i wymieszac.</p><p></p><p>Bialka ubic na piane i dodac do masy. Wymieszac delikatnie.</p><p>Blache wysmarowac maslem i posypac maka.</p><p>Rozprowadzic na niej ciasto i piec ok 10 min.</p><p>Po upieczeniu wylozyc ciasto na wilgotna sciereczke i zwinac.</p><p></p><p>Krem:</p><p>Platki migdalowe podgrzac z cukrem pudrem na patelni na srednim ogniu az do skaramelizowania.Po ostygnieciu utluc je na nieco mniejsze kawalki.</p><p>Ubic/utrzec maslo na krem. </p><p>Zoltka ubic z cukrem i wanilia.</p><p>Mikserem wymieszac mase jajeczno-cukrowa dodajac po trochu maslo.</p><p></p><p>Odwinac ciasto, przybrac kremem. Na krem wysypac warstwe migdalow.</p><p>Calosc zrolowac na nowo i wstawic do lodowki na przynajmniej godzine.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="melmire, post: 214763, member: 130"] ciasto: 100g gorzkiej czekolady 5 jajek 100g cukru drobnego krysztalu 20g miekkiego masla (plus kawalek do smarowania blachy) 100g maki (plus troche do posypania blachy) krem: 250g miekkiego masla 100 g cukru 2 zoltka 2 lyzeczki ekstraktu wanilii 70 g platkow migdalowych 70g cukru pudru Ciasto: Nagrzac piekarnik do 220°C Stopic maslo z czekolada (moze byc w mikrofali, nawet szybciej). W misce wymieszac zoltka i cukier, potem dodac make. Dodac czekolade i wymieszac. Bialka ubic na piane i dodac do masy. Wymieszac delikatnie. Blache wysmarowac maslem i posypac maka. Rozprowadzic na niej ciasto i piec ok 10 min. Po upieczeniu wylozyc ciasto na wilgotna sciereczke i zwinac. Krem: Platki migdalowe podgrzac z cukrem pudrem na patelni na srednim ogniu az do skaramelizowania.Po ostygnieciu utluc je na nieco mniejsze kawalki. Ubic/utrzec maslo na krem. Zoltka ubic z cukrem i wanilia. Mikserem wymieszac mase jajeczno-cukrowa dodajac po trochu maslo. Odwinac ciasto, przybrac kremem. Na krem wysypac warstwe migdalow. Calosc zrolowac na nowo i wstawic do lodowki na przynajmniej godzine. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Swiateczny deser francuski czyli czekoladowa rolada
Top
Bottom