- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
2 dag drożdży
25 dag mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
6 dag masła
1 jajko
10 dag utartego lazura
jajko do smarowania
sól do posypania
Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Gdy podrośnie, wlewamy do mąki, dodając także roztopione masło, jajko i ser. Wyrabiamy ciasto. Niech rośnie około godziny. Gotowe, dobrze wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 1 cm. Wycinamy cieniutkie i długie paseczki, które zwijamy jak świderki. Niech jeszcze rosną przez 1/2 godziny. Teraz smarujemy jajkiem, posypujemy solą, wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor.

25 dag mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
6 dag masła
1 jajko
10 dag utartego lazura
jajko do smarowania
sól do posypania
Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Gdy podrośnie, wlewamy do mąki, dodając także roztopione masło, jajko i ser. Wyrabiamy ciasto. Niech rośnie około godziny. Gotowe, dobrze wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 1 cm. Wycinamy cieniutkie i długie paseczki, które zwijamy jak świderki. Niech jeszcze rosną przez 1/2 godziny. Teraz smarujemy jajkiem, posypujemy solą, wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor.
