Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Świeża makrela pieczona na pomidorach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1635922" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Świeża makrela pieczona na pomidorach</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]97227[/ATTACH]</p><p></p><p> 3 makrele świeże, każda o wadze 320-360g</p><p> 6 gałązek świeżego rozmarynu</p><p> 6 dużych ząbków czosnku</p><p> 2 łyżeczki soku z cytryny</p><p> 2 łyżeczki oliwy z oliwek</p><p> 1 puszka pomidorów bez skórki w pasacie pomidorowej</p><p> trochę mniej niż &#189; puszki wody</p><p> 16 oliwek</p><p> 2 łyżki kaparów</p><p> 1 niepełna łyżeczka soli</p><p> 1 niepełna łyżeczka pieprzu</p><p> 1 niepełna łyżeczka płatków chili</p><p></p><p>1.Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki świeżego rozmarynu i pokrojone na grube plasterki ząbki czosnku.</p><p>2.Piekarnik rozgrzewamy do 200&#8304;C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Puszkę pomidorów przekładamy do rondla, rozgniatamy je w dłoni jeśli (używacie całych pomidorów). Odmierzamy sobie puszką wodę – potrzeba trochę mniej niż pół puszki. Oliwki kroimy w poprzek na połowy, dodajemy do pomidorów. Dorzucamy kapary, sól, pieprz i płatki chili. Wszystko razem mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy sos do wrzenia – gotujemy pomidory z dodatkami przez 5 minut.</p><p>3Gotowy sos pomidorowy przelewamy do blaszki lub innego naczynia do pieczenia. Na sosie układamy przygotowane ryby. Całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek i od razu wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ryby w 200&#8304;C przez 30 minut.</p><p>4Wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu. Wygodnie najpierw zdjąć wszystkie ryby z blachy na osobny talerz, podzielić między naszykowane talerze sos i dopiero wtedy na sosie rozłożyć ryby.</p><p>Do tak podanej makreli świetnie pasuje pszenna bagietka i białe lub różowe lekkie wino. Niesamowita śródziemnomorska uczta!</p><p> </p><p>Ps.1 Przepis pochodzi z <a href="http://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/swieza-makrela-pieczona-na-pomidorach/" target="_blank">http://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owo...-na-pomidorach/</a></p><p>Ps.2 Zamiast makreli można dać pstrąga.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1635922, member: 140"] [SIZE=14][B]Świeża makrela pieczona na pomidorach[/B][/SIZE] [ATTACH=full]97227[/ATTACH] 3 makrele świeże, każda o wadze 320-360g 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 dużych ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów bez skórki w pasacie pomidorowej trochę mniej niż ½ puszki wody 16 oliwek 2 łyżki kaparów 1 niepełna łyżeczka soli 1 niepełna łyżeczka pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1.Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki świeżego rozmarynu i pokrojone na grube plasterki ząbki czosnku. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Puszkę pomidorów przekładamy do rondla, rozgniatamy je w dłoni jeśli (używacie całych pomidorów). Odmierzamy sobie puszką wodę – potrzeba trochę mniej niż pół puszki. Oliwki kroimy w poprzek na połowy, dodajemy do pomidorów. Dorzucamy kapary, sól, pieprz i płatki chili. Wszystko razem mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy sos do wrzenia – gotujemy pomidory z dodatkami przez 5 minut. 3Gotowy sos pomidorowy przelewamy do blaszki lub innego naczynia do pieczenia. Na sosie układamy przygotowane ryby. Całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek i od razu wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ryby w 200⁰C przez 30 minut. 4Wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu. Wygodnie najpierw zdjąć wszystkie ryby z blachy na osobny talerz, podzielić między naszykowane talerze sos i dopiero wtedy na sosie rozłożyć ryby. Do tak podanej makreli świetnie pasuje pszenna bagietka i białe lub różowe lekkie wino. Niesamowita śródziemnomorska uczta! Ps.1 Przepis pochodzi z [URL="http://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/swieza-makrela-pieczona-na-pomidorach/"]http://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owo...-na-pomidorach/[/URL] Ps.2 Zamiast makreli można dać pstrąga. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Świeża makrela pieczona na pomidorach
Top
Bottom