Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Świeża zupa groszkowo-pietruszkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1492956" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis z książki Gino D'Acampo &quot;Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej&quot;. Podaje ze zmianami (w nawiasach).</p><p></p><p>Składniki na 4 porcje:</p><p></p><p>łyżka masła</p><p>4 szalotki - drobno posiekane</p><p>800 g świeżego groszku (może też być mrożony)</p><p>1 kostka bulionu warzywnego</p><p>2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki</p><p>100 ml tłustej śmietany (dałam kwaśną 18%)</p><p>sól</p><p>biały pieprz (nie lubię zapachu, więc zamieniłam na czarny, świeżo mielony)</p><p></p><p>W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić szalotki i podsmażać je 5 minut, od czasu czasu mieszając (cebulę tylko zeszkliłam, na tym etapie dodałam trochę soli, bo obiło mi się o uszy, że wtedy cebula się nie przypala). Następnie dodać groszek, wlać 800 ml wody i wrzucić kostkę bulionową. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dorzucić natkę pietruszki i gotować pod przykryciem mniej więcej 12 minut w przypadku młodego groszku do 18 minut w przypadku starszego (miałam mrożony groszek, więc gotowałam krócej, może 8 minut). Od czasu do czasu mieszać. Miękki groszek odcedzić, wywar zachować. Groszek zmiksować w malakserze wraz z odrobiną wywaru na gładką masę, przełożyć do garnka z pozostałym wywarem, dodać połowę śmietany, doprawić i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w podgrzanych miseczkach, dekorując każdą porcję odrobiną pozostałej śmietany.</p><p></p><p>Groszek miałam mrożony, jedno opakowanie, więc zmniejszyłam odpowiednio ilość pozostałych składników. Zupa wyszła bardzo dobra, gęsta, sycąca, słodko-pikantna, bo pieprzu dałam dość dużo.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86933[/ATTACH]</p><p></p><p>Kolory na zdjęciu są przekłamane, w rzeczywistości zupa była intensywnie zielona.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1492956, member: 6990"] Przepis z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej". Podaje ze zmianami (w nawiasach). Składniki na 4 porcje: łyżka masła 4 szalotki - drobno posiekane 800 g świeżego groszku (może też być mrożony) 1 kostka bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 100 ml tłustej śmietany (dałam kwaśną 18%) sól biały pieprz (nie lubię zapachu, więc zamieniłam na czarny, świeżo mielony) W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić szalotki i podsmażać je 5 minut, od czasu czasu mieszając (cebulę tylko zeszkliłam, na tym etapie dodałam trochę soli, bo obiło mi się o uszy, że wtedy cebula się nie przypala). Następnie dodać groszek, wlać 800 ml wody i wrzucić kostkę bulionową. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dorzucić natkę pietruszki i gotować pod przykryciem mniej więcej 12 minut w przypadku młodego groszku do 18 minut w przypadku starszego (miałam mrożony groszek, więc gotowałam krócej, może 8 minut). Od czasu do czasu mieszać. Miękki groszek odcedzić, wywar zachować. Groszek zmiksować w malakserze wraz z odrobiną wywaru na gładką masę, przełożyć do garnka z pozostałym wywarem, dodać połowę śmietany, doprawić i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w podgrzanych miseczkach, dekorując każdą porcję odrobiną pozostałej śmietany. Groszek miałam mrożony, jedno opakowanie, więc zmniejszyłam odpowiednio ilość pozostałych składników. Zupa wyszła bardzo dobra, gęsta, sycąca, słodko-pikantna, bo pieprzu dałam dość dużo. [ATTACH=full]86933[/ATTACH] Kolory na zdjęciu są przekłamane, w rzeczywistości zupa była intensywnie zielona. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Świeża zupa groszkowo-pietruszkowa
Bottom