- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Świeży szpinak duszony
1 kg szpinaku
3 łyżki masła
czubata łyżka mąki
100 ml mleka
sól
3-4 ząbki czosnku
Szpinak bardzo dokładnie umyć i opłukać z piasku. Poodcinać korzonki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Osączyć i odcisnąć z nadmiaru wody na sicie.
Mąkę przesmażyć na maśle, dodać szpinak, wymieszać i wlać mleko.
Doprawić dużą ilością soli, wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut, często mieszając.
Pod sam konieć wcisnąć czosnek i wymieszać.
ps Przepis pochodzi z https://www.mniammniam.com/Swiezy_szpinak_duszony-3111p.html

1 kg szpinaku
3 łyżki masła
czubata łyżka mąki
100 ml mleka
sól
3-4 ząbki czosnku
Szpinak bardzo dokładnie umyć i opłukać z piasku. Poodcinać korzonki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Osączyć i odcisnąć z nadmiaru wody na sicie.
Mąkę przesmażyć na maśle, dodać szpinak, wymieszać i wlać mleko.
Doprawić dużą ilością soli, wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut, często mieszając.
Pod sam konieć wcisnąć czosnek i wymieszać.
ps Przepis pochodzi z https://www.mniammniam.com/Swiezy_szpinak_duszony-3111p.html