- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis z książki "Ciasta i torty"
na 30 ciastek:
300 g zamrożonego ciasta francuskiego
100 g cukru
Ciasto rozmrozić na posypanej cukrem stolnicy.
Przed rozwałkowaniem ciasta stolnicę jeszcze raz posypać cukrem.
Ciasto, wielokrotnie obracając i przekładając z jednej strony na drugą, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm.
Złożyć dłuższymi brzegami do środka tak, aby obydwie krawędzie nie stykały się ze sobą. Posypać niewielką ilością cukru. Przykryte ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę opłukać zimną wodą.
Ciasto pokroić ostrym nożem na plastry grubości ołówka. Plastry ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i piec 8 - 10 min. Przewrócić ciastka na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut.
"Świńskie uszka" przełożyć na drugą blachę i ostudzuć.
Rada z książki:
Są to klasyczne ciasteczka do herbaty. Wysmienicie smakują ugarnirowane świeżymi malinami i bitą śmietaną. Dla urozmaicenia można je podawać z innymi owacami, np. z jeżynami, borówkami z kompotu lub cząstkami mango.
Zdjęcie ze strony http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0307.htm
na 30 ciastek:
300 g zamrożonego ciasta francuskiego
100 g cukru
Ciasto rozmrozić na posypanej cukrem stolnicy.
Przed rozwałkowaniem ciasta stolnicę jeszcze raz posypać cukrem.
Ciasto, wielokrotnie obracając i przekładając z jednej strony na drugą, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm.
Złożyć dłuższymi brzegami do środka tak, aby obydwie krawędzie nie stykały się ze sobą. Posypać niewielką ilością cukru. Przykryte ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę opłukać zimną wodą.
Ciasto pokroić ostrym nożem na plastry grubości ołówka. Plastry ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i piec 8 - 10 min. Przewrócić ciastka na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut.
"Świńskie uszka" przełożyć na drugą blachę i ostudzuć.
Rada z książki:
Są to klasyczne ciasteczka do herbaty. Wysmienicie smakują ugarnirowane świeżymi malinami i bitą śmietaną. Dla urozmaicenia można je podawać z innymi owacami, np. z jeżynami, borówkami z kompotu lub cząstkami mango.

Zdjęcie ze strony http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0307.htm
Ostatnią edycję dokonał moderator: