- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wyśmienite, naturalne syropy domowe do kawy, naleśników, placuszków, lodów i piwa.
Syrop imbirowy
100 g świeżego korzenia imbiru
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
1 laska cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Imbir obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.
Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.
Syrop cynamonowy
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Przygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.

Syrop imbirowy
100 g świeżego korzenia imbiru
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
1 laska cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Imbir obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.
Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.
Syrop cynamonowy
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Przygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: