- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Syryjska zupa z ziarnami
Nietypowa w przygotowaniu, ciekawa w smaku zupa z książki Annie Bell "Zupy".
4 porcje
Składniki:
225 g czerwonej soczewicy, przepłukanej
85 g krótkoziarnistego ryżu, przepłukanego (dałam ryż arborio)
85 g grubej kaszy bulgur
sól morska
4 łyżki oliwy extra virgin plus trochę do polania
2 średnie cebule, przepołowione i pokrojone w cienkie plastry
1 łyżeczka mielonego kminu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Soczewicę, ryż i bulgur zalać 2 l wody, zagotować, zebrać pianę z powierzchni, zmniejszyć ogień, dodać 2 łyżeczki soli, przykryć cześciowo pokrywką, gotować 15 minut (lub aż ziarna będą miękkie).
W tym czasie rozgrzać oliwę na średnim ogniu, włożyć cebulę, smażyć ok. 15 minut aż się zrumieni na złoto, od czasu do czasu mieszając.
Do zupy dodać cebulę i kmin, doprawić do smaku. Podawać w ogrzanych miskach skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Ja sok dałam od razu do garnka.
Bardzo prosta, a zadziwiająco smaczna zupa.
Nietypowa w przygotowaniu, ciekawa w smaku zupa z książki Annie Bell "Zupy".
4 porcje
Składniki:
225 g czerwonej soczewicy, przepłukanej
85 g krótkoziarnistego ryżu, przepłukanego (dałam ryż arborio)
85 g grubej kaszy bulgur
sól morska
4 łyżki oliwy extra virgin plus trochę do polania
2 średnie cebule, przepołowione i pokrojone w cienkie plastry
1 łyżeczka mielonego kminu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Soczewicę, ryż i bulgur zalać 2 l wody, zagotować, zebrać pianę z powierzchni, zmniejszyć ogień, dodać 2 łyżeczki soli, przykryć cześciowo pokrywką, gotować 15 minut (lub aż ziarna będą miękkie).
W tym czasie rozgrzać oliwę na średnim ogniu, włożyć cebulę, smażyć ok. 15 minut aż się zrumieni na złoto, od czasu do czasu mieszając.
Do zupy dodać cebulę i kmin, doprawić do smaku. Podawać w ogrzanych miskach skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Ja sok dałam od razu do garnka.
Bardzo prosta, a zadziwiająco smaczna zupa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: