Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
SZA?OT
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olatka" data-source="post: 1301349" data-attributes="member: 14296"><p>Nie wiem, czy jedyny i najprawdziwszy, ale w mojej- od pokoleń śląskiej- rodzinie SZAŁOT robi się tak:</p><p>4 srednie ziemniaki, ugotowane w mundurkach (po ugotowaniu, obrane ze skórki) </p><p>4 średnie marchewki </p><p>3 pietruszki</p><p>2/3 średniego selera</p><p>Wszystkie powyższe warzywa ugotowane al dente i posiekane w raczej niedużą kostkę.</p><p>Oraz:</p><p>3-4 ogórki korniszony</p><p>1 jajko ugotowane na twardo</p><p>1 średnia cebula (może być przelana wrzątkiem na sitku, celem zlagodzenia ostrości, ale nie jest to konieczne)</p><p>też posiekane w kosteczkę.</p><p>Mieszamy powyższe w dużej misce.</p><p>Dodajemy majonez, sól, pieprz, ocet, trochę dobrej musztardy, kroplę maggi (mozna też chlapnąć z 2-3 łyżki zalewy z korniszonów, zamiast octu). Mieszamy i zostawiamy na co najmniej 2-3 godziny, żeby się przegryzło.</p><p><span style="color: #2E8B57"></span></p><p><span style="color: #2E8B57">Ważne! W takiej najbardziej tradycyjnej wersji ZAMIAST majonezu dodaje się drobno posiekany i wysmażony na skwarki wędzony boczek wraz z tłuszczem ze smażenia.</span></p><p> </p><p>Pyyychoootka, mówię Wam.</p><p>U mnie sie to podaje albo do panierowanych kotletów drobiowych lub schabowych. Albo- jesli przekąska- to z grzanymi frankfuterkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olatka, post: 1301349, member: 14296"] Nie wiem, czy jedyny i najprawdziwszy, ale w mojej- od pokoleń śląskiej- rodzinie SZAŁOT robi się tak: 4 srednie ziemniaki, ugotowane w mundurkach (po ugotowaniu, obrane ze skórki) 4 średnie marchewki 3 pietruszki 2/3 średniego selera Wszystkie powyższe warzywa ugotowane al dente i posiekane w raczej niedużą kostkę. Oraz: 3-4 ogórki korniszony 1 jajko ugotowane na twardo 1 średnia cebula (może być przelana wrzątkiem na sitku, celem zlagodzenia ostrości, ale nie jest to konieczne) też posiekane w kosteczkę. Mieszamy powyższe w dużej misce. Dodajemy majonez, sól, pieprz, ocet, trochę dobrej musztardy, kroplę maggi (mozna też chlapnąć z 2-3 łyżki zalewy z korniszonów, zamiast octu). Mieszamy i zostawiamy na co najmniej 2-3 godziny, żeby się przegryzło. [COLOR=#2E8B57] Ważne! W takiej najbardziej tradycyjnej wersji ZAMIAST majonezu dodaje się drobno posiekany i wysmażony na skwarki wędzony boczek wraz z tłuszczem ze smażenia.[/COLOR] Pyyychoootka, mówię Wam. U mnie sie to podaje albo do panierowanych kotletów drobiowych lub schabowych. Albo- jesli przekąska- to z grzanymi frankfuterkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
SZA?OT
Bottom