mleko, 3 szklanki
mleko, 2 łyżki
mąka, 1,5 szklanek
margaryna
masło, 1 kostka
jajka, 6 sztuk
woda, 5 łyżek
cukier, 1 szklanka
cukier, 15 dkg
Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
czekolada mleczna
czekolada gorzka
olej, 12 łyżek
kakao, 2,5 łyżek
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, 2 opakowania
aromat waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem (1 szklanką), cukrem waniliowym i wodą. Dodać olej, wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 45 minut w piekarniku w 150°C.
Ciasto powinno być upieczone dzień wcześniej.
Ugotować budyń na mleku (3 szklanki) z cukrem (15 dkg). Po wystudzeniu zmiksować. Masło z margaryną utrzeć, i nadal ucierając, stopniowo dokładać ostudzony budyń. Dodać kilka kropli esencji waniliowej.
Ciasto przekroić na 3 krążki: dwa cienkie i jeden grubszy. Cienki placek posmarować cienką warstwą kremu. Grubszy pokroić w pierścienie o szerokości odpowiadającej mniej więcej grubości tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na posmarowanym placku. Wolne przestrzenie wypełnić
kremem. Wyrównać nożem i na miejscach wypełnionych kremem ułożyć pozostałe pierścienie. Odstępy między nimi także wypełnić kremem, wyrównać nożem, na wierzchu ułożyć drugi cienki placek. Boki tortu posmarować kremem i obsypać grysikiem czekoladowym.
Składniki polewy (czekolady i 2 łyżki mleka) rozgrzać w rondelku na parze, wylać na ciasto i szybko rozsmarować nożem. Gdy polewa lekko zastygnie narysować na niej wzory widelcem i udekorować posypką lub grysikiem czekoladowym.
Zamiast polewy można wierzch tortu posmarować kremem i udekorować według własnego uznania.
Niestety nie posiadam zdjęcia
Ale ciasto robiłam 2-3 razy, w tym dla teściowej na pożegnanie emerytalne do pracy-podobno smakowało
mleko, 2 łyżki
mąka, 1,5 szklanek
margaryna
masło, 1 kostka
jajka, 6 sztuk
woda, 5 łyżek
cukier, 1 szklanka
cukier, 15 dkg
Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
czekolada mleczna
czekolada gorzka
olej, 12 łyżek
kakao, 2,5 łyżek
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, 2 opakowania
aromat waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem (1 szklanką), cukrem waniliowym i wodą. Dodać olej, wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 45 minut w piekarniku w 150°C.
Ciasto powinno być upieczone dzień wcześniej.
Ugotować budyń na mleku (3 szklanki) z cukrem (15 dkg). Po wystudzeniu zmiksować. Masło z margaryną utrzeć, i nadal ucierając, stopniowo dokładać ostudzony budyń. Dodać kilka kropli esencji waniliowej.
Ciasto przekroić na 3 krążki: dwa cienkie i jeden grubszy. Cienki placek posmarować cienką warstwą kremu. Grubszy pokroić w pierścienie o szerokości odpowiadającej mniej więcej grubości tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na posmarowanym placku. Wolne przestrzenie wypełnić
kremem. Wyrównać nożem i na miejscach wypełnionych kremem ułożyć pozostałe pierścienie. Odstępy między nimi także wypełnić kremem, wyrównać nożem, na wierzchu ułożyć drugi cienki placek. Boki tortu posmarować kremem i obsypać grysikiem czekoladowym.
Składniki polewy (czekolady i 2 łyżki mleka) rozgrzać w rondelku na parze, wylać na ciasto i szybko rozsmarować nożem. Gdy polewa lekko zastygnie narysować na niej wzory widelcem i udekorować posypką lub grysikiem czekoladowym.
Zamiast polewy można wierzch tortu posmarować kremem i udekorować według własnego uznania.
Niestety nie posiadam zdjęcia

Ale ciasto robiłam 2-3 razy, w tym dla teściowej na pożegnanie emerytalne do pracy-podobno smakowało