Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szachownica
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="edyta4" data-source="post: 703273" data-attributes="member: 6860"><p>Wrzucam tutaj mój przepis na szachownicę (taką nie do końca, tylko jedna warstwa idzie w taką kosteczkę). Jeśli jest już taki przepis to proszę moderatora o wyrzucenie, doklejenie do istniejącego itp. Ja jakoś nic takiego nie znalazłam, przepis mam od siostry.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>6 jajek, </p><p>1 i 1/2 szkl. mąki, </p><p>5 łyżek wody, </p><p>1 szkl. cukru, </p><p>12 łyżek oleju, </p><p>2 i 1/2 łyżeczki kakao, </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia.</p><p>Białka, cukier, żółtka ubić. Delikatnie wymieszać z wodą, olejem. Dodać mąkę, proszek i kakao. Piec ok. 45 min.</p><p>Krem: </p><p>utrzeć 1/2 kostki margaryny, kostka masła, budyń przestudzony (3 szklanki mleka, 15 dkg cukru, aromat waniliowy, 2 duże budynie waniliowe lub śmietankowe). </p><p>Ciasto pokroić na 3 krążki - 2 cieńsze i 1 grubszy. Cienki placek posmarować niewielką warstwą kremu, na to ułożyć pasami pocięty grubszy placek (połowę ilości pasków), w przerwy krem, potem tam gdzie był krem to położyć warstwę ciasta a tam gdzie był pasek ciasta to dać krem. Wysmarować delikatnie całość, położyć warstwę cieńszego ciasta. </p><p>Mam nadzieję, że jakoś logicznie to wytłumaczyłam.</p><p>Zdjęcia nie mam, bo po pierwsze nadal nie umiem wklejać ich tutaj, a po drugie, to dawno już nie piekłam tego ciacha.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="edyta4, post: 703273, member: 6860"] Wrzucam tutaj mój przepis na szachownicę (taką nie do końca, tylko jedna warstwa idzie w taką kosteczkę). Jeśli jest już taki przepis to proszę moderatora o wyrzucenie, doklejenie do istniejącego itp. Ja jakoś nic takiego nie znalazłam, przepis mam od siostry. Ciasto: 6 jajek, 1 i 1/2 szkl. mąki, 5 łyżek wody, 1 szkl. cukru, 12 łyżek oleju, 2 i 1/2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka, cukier, żółtka ubić. Delikatnie wymieszać z wodą, olejem. Dodać mąkę, proszek i kakao. Piec ok. 45 min. Krem: utrzeć 1/2 kostki margaryny, kostka masła, budyń przestudzony (3 szklanki mleka, 15 dkg cukru, aromat waniliowy, 2 duże budynie waniliowe lub śmietankowe). Ciasto pokroić na 3 krążki - 2 cieńsze i 1 grubszy. Cienki placek posmarować niewielką warstwą kremu, na to ułożyć pasami pocięty grubszy placek (połowę ilości pasków), w przerwy krem, potem tam gdzie był krem to położyć warstwę ciasta a tam gdzie był pasek ciasta to dać krem. Wysmarować delikatnie całość, położyć warstwę cieńszego ciasta. Mam nadzieję, że jakoś logicznie to wytłumaczyłam. Zdjęcia nie mam, bo po pierwsze nadal nie umiem wklejać ich tutaj, a po drugie, to dawno już nie piekłam tego ciacha. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szachownica
Bottom