- Lis 7, 2008
- 14,587
- 2
- 0
Bardzo aromatyczne, maślane, dość ciężkie, a zarazem mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic" (cz. Europa)
Składniki na formę ok. 25x10 cm lub tortownicę o śr. 20 cm (wyłożyć papierem do pieczenia)
* 500g mąki pszennej
* 80g cukru
* pół łyżeczki soli
* 15g świeżych drożdży
* 200ml mleka
* 1 jajko
* 175g masła, bardzo miękkiego
* 200g rodzynek
* 100g posiekanych skórek owocowych
* 1/2 łyżeczki szafranu
Drożdże wymieszać z mlekiem i połową cukru, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić. Szafran zalać w miseczce 2 łyżkami wrzątku.
W misce wymieszać mąkę z pozostałym cukrem i solą, dodać jajko, wlać drożdże, i zagniatać ciasto dodając po trochu masła (wyrabiałam mikserem). Kiedy będzie gładkie, dodać rodzynki, skórki owocowe i szafran. Dokładnie wszystko zagnieść.
Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, przełożyć do formy.
Przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 90 minut.
Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni (gdyby się rumieniło zbyt mocno, przykryć folią aluminiową).
Upieczone ciasto po 10 minutach ostrożnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.


Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic" (cz. Europa)
Składniki na formę ok. 25x10 cm lub tortownicę o śr. 20 cm (wyłożyć papierem do pieczenia)
* 500g mąki pszennej
* 80g cukru
* pół łyżeczki soli
* 15g świeżych drożdży
* 200ml mleka
* 1 jajko
* 175g masła, bardzo miękkiego
* 200g rodzynek
* 100g posiekanych skórek owocowych
* 1/2 łyżeczki szafranu
Drożdże wymieszać z mlekiem i połową cukru, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić. Szafran zalać w miseczce 2 łyżkami wrzątku.
W misce wymieszać mąkę z pozostałym cukrem i solą, dodać jajko, wlać drożdże, i zagniatać ciasto dodając po trochu masła (wyrabiałam mikserem). Kiedy będzie gładkie, dodać rodzynki, skórki owocowe i szafran. Dokładnie wszystko zagnieść.
Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, przełożyć do formy.
Przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 90 minut.
Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni (gdyby się rumieniło zbyt mocno, przykryć folią aluminiową).
Upieczone ciasto po 10 minutach ostrożnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.


Ostatnią edycję dokonał moderator: