Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szalotki z rodzynkami i aceto balsamico
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 838890" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi od Agnieszki Kręglickiej z &quot;Wysokich Obcasów&quot; z Gazety Wyborczej. Lubię ocet balsamiczny i potrawy z jego udziałem. Lubię też szalotki, a ponieważ w nieodległym supermarkecie są w ciągłej sprzedaży, robię ten dodatek do mięs dosyć często. Może i Wam się przyda i zasmakuje.</p><p><strong>Składniki</strong> (dla 3 - 4 osób)</p><p>50 dkg obranych szalotek (albo malutkich cebulek)</p><p>1/4 kostki masła</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>pól łyżki suszonego tymianku</p><p>łyżka ciemnych rodzynek </p><p>2 łyżki miodu ( ja biorę gryczany, ale może być inny)</p><p>3 łyżki octu balsamicznego (im ocet lepszej jakości, tym danie smaczniejsze)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Szalotki smażymy w całości na maśle, aż zmiękną i się zrumienią. Wtedy dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i tymianek, rodzynki oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażamy, po czym dodajemy miód i ocet balsamico. Dusimy razem, aż sos zgęstnieje. Gorące szalotki w słodkim sosie podajemy do ciemnych mięs, jak wołowina lub wieprzowina. Doskonałe są z polędwiczkami wieprzowymi lub polędwicą wołową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 838890, member: 10341"] Przepis pochodzi od Agnieszki Kręglickiej z "Wysokich Obcasów" z Gazety Wyborczej. Lubię ocet balsamiczny i potrawy z jego udziałem. Lubię też szalotki, a ponieważ w nieodległym supermarkecie są w ciągłej sprzedaży, robię ten dodatek do mięs dosyć często. Może i Wam się przyda i zasmakuje. [B]Składniki[/B] (dla 3 - 4 osób) 50 dkg obranych szalotek (albo malutkich cebulek) 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku pól łyżki suszonego tymianku łyżka ciemnych rodzynek 2 łyżki miodu ( ja biorę gryczany, ale może być inny) 3 łyżki octu balsamicznego (im ocet lepszej jakości, tym danie smaczniejsze) sól, pieprz Szalotki smażymy w całości na maśle, aż zmiękną i się zrumienią. Wtedy dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i tymianek, rodzynki oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażamy, po czym dodajemy miód i ocet balsamico. Dusimy razem, aż sos zgęstnieje. Gorące szalotki w słodkim sosie podajemy do ciemnych mięs, jak wołowina lub wieprzowina. Doskonałe są z polędwiczkami wieprzowymi lub polędwicą wołową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szalotki z rodzynkami i aceto balsamico
Top
Bottom