Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Szare kluski ziemniaczane*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1406712" data-attributes="member: 140"><p>Szare kluski ziemniaczane, pyzy, ciuliki czy cepeliny to wszystko jedna i ta sama potrawa.</p><p>Ten smak to prawie smak mojego dzieciństwa (znacie to uczucie). Próbowałem z wieloma przepisami: z jajkami, mąką pszenną , ale to nie było to. Albo były twarde jak kamień, albo miękkie jak budyń. Po wielu eksperymentach ( oddaję tutaj hołd całej mojej rodzinie za cierpliwość) znalazłem ten przepis, który jest bliski ideału. Bliski ale jeszcze nie idealny bo te wymarzone kluchy były bardziej szare. Aktualnie jest marzec i mały wybór ziemniaków,te które użyłem nadają się raczej do sałatek.</p><p>Ps 1. Używamy 1250 g ziemniaków, z tego 250 g gotujemy i prasujemy . Pozostałe 1000g (1 kg) ścieramy na drobnej tarce i następnie odciskamy z płynu tak by powstało 500 g &quot; suchych&quot; ziemniaków.</p><p>Ps 2. Dodanie mąki ziemniaczanej do wody , w której będziemy gotować kluski, spowoduje ,że będą bardziej śliskie ( to taki trik).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1406712, member: 140"] Szare kluski ziemniaczane, pyzy, ciuliki czy cepeliny to wszystko jedna i ta sama potrawa. Ten smak to prawie smak mojego dzieciństwa (znacie to uczucie). Próbowałem z wieloma przepisami: z jajkami, mąką pszenną , ale to nie było to. Albo były twarde jak kamień, albo miękkie jak budyń. Po wielu eksperymentach ( oddaję tutaj hołd całej mojej rodzinie za cierpliwość) znalazłem ten przepis, który jest bliski ideału. Bliski ale jeszcze nie idealny bo te wymarzone kluchy były bardziej szare. Aktualnie jest marzec i mały wybór ziemniaków,te które użyłem nadają się raczej do sałatek. Ps 1. Używamy 1250 g ziemniaków, z tego 250 g gotujemy i prasujemy . Pozostałe 1000g (1 kg) ścieramy na drobnej tarce i następnie odciskamy z płynu tak by powstało 500 g " suchych" ziemniaków. Ps 2. Dodanie mąki ziemniaczanej do wody , w której będziemy gotować kluski, spowoduje ,że będą bardziej śliskie ( to taki trik). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Szare kluski ziemniaczane*
Top
Bottom