Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Szarlota/ szarlotka z gruszek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1346819" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Szarlota/ szarlotka z gruszek</strong></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II"</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg gruszek,</p><p>30 biszkoptów</p><p></p><p>Syrop:</p><p>250 ml wody,</p><p>500 ml cukru,</p><p>1 łyżka octu</p><p></p><p>Krem:</p><p>250 g cukru pudru,</p><p>500 ml mleka,</p><p>8 żółtek,</p><p>1/2 laski drobno posiekanej wanilii,</p><p>750 ml bitej śmietany,</p><p>50 ml likieru,</p><p>8 listków żelatyny</p><p></p><p>1. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać ocet i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 8-10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując.</p><p>2. Żelatynę moczyć 30 minut w zimnej wodzie.</p><p>3. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą masę. Mleko zagotować z wanilią. Zdjąć z ognia i dolewać stopniowo do utartych żółtek, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do rondelka i zagotować, mieszając, po czym przefasować przez gęste sito. Dodać żelatynę, wymieszać starannie, ostudzić. Dodać likier i bitą śmietanę, po czym delikatnie wymieszać.</p><p>4. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Zanurzać na 2-3 min w gorącym syropie, wyjąć i osączyć. 1/3 gruszek zachować do przybrania.</p><p>5. Dno i brzegi wysokiej formy do szarlotki wyłożyć biszkoptami. Skropić syropem i nakładać warstwami: krem i gruszki - ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyłożyć na duży talerz, przybrać plasterkami gruszek i podawać.</p><p></p><p>Moja wersja:</p><p>Krem z połowy porcji (czyli z 4 żółtek, do których dodałam tylko 50 g cukru i 1 opakowanie biedronkowej śmietanki kremówki), do którego wsypałam pokrojone w kosteczkę gruszki z lekkiego syropu waniliowego domowej roboty, a na wierzchu mus gruszowy zrobiony z pół kilograma ugotowanych w syropie waniliowym gruszek, zmiksowanych z żelatyną do deserów dra Oetkera. W sumie zużyłam 3 słoiki półlitrowe gruszek.</p><p>Ponieważ stłukłam specjalne naczynie do szarloty, zrobiłam deser w małej tortownicy (o średnicy 18 cm).</p><p></p><p>Deser w wersji oryginalnej robiłam wielokrotnie i polecam wielbicielom wanilii i gruszek. Zmniejszam tylko ilość cukru i najczęściej wykorzystuję domowe gruszki w waniliowym syropie.</p><p>[ATTACH]77174[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]77174[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1346819, member: 1024"] [B]Szarlota/ szarlotka z gruszek[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II" Składniki: 1 kg gruszek, 30 biszkoptów Syrop: 250 ml wody, 500 ml cukru, 1 łyżka octu Krem: 250 g cukru pudru, 500 ml mleka, 8 żółtek, 1/2 laski drobno posiekanej wanilii, 750 ml bitej śmietany, 50 ml likieru, 8 listków żelatyny 1. Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać ocet i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 8-10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując. 2. Żelatynę moczyć 30 minut w zimnej wodzie. 3. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą masę. Mleko zagotować z wanilią. Zdjąć z ognia i dolewać stopniowo do utartych żółtek, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do rondelka i zagotować, mieszając, po czym przefasować przez gęste sito. Dodać żelatynę, wymieszać starannie, ostudzić. Dodać likier i bitą śmietanę, po czym delikatnie wymieszać. 4. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Zanurzać na 2-3 min w gorącym syropie, wyjąć i osączyć. 1/3 gruszek zachować do przybrania. 5. Dno i brzegi wysokiej formy do szarlotki wyłożyć biszkoptami. Skropić syropem i nakładać warstwami: krem i gruszki - ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyłożyć na duży talerz, przybrać plasterkami gruszek i podawać. Moja wersja: Krem z połowy porcji (czyli z 4 żółtek, do których dodałam tylko 50 g cukru i 1 opakowanie biedronkowej śmietanki kremówki), do którego wsypałam pokrojone w kosteczkę gruszki z lekkiego syropu waniliowego domowej roboty, a na wierzchu mus gruszowy zrobiony z pół kilograma ugotowanych w syropie waniliowym gruszek, zmiksowanych z żelatyną do deserów dra Oetkera. W sumie zużyłam 3 słoiki półlitrowe gruszek. Ponieważ stłukłam specjalne naczynie do szarloty, zrobiłam deser w małej tortownicy (o średnicy 18 cm). Deser w wersji oryginalnej robiłam wielokrotnie i polecam wielbicielom wanilii i gruszek. Zmniejszam tylko ilość cukru i najczęściej wykorzystuję domowe gruszki w waniliowym syropie. [ATTACH]77174[/ATTACH] [ATTACH type="full" alt="szarlota_z_gruszek.jpg"]77174[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Szarlota/ szarlotka z gruszek
Top
Bottom