Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="imamcia" data-source="post: 350316" data-attributes="member: 1028"><p>Ale ze mnie sierota, dopiero teraz zobaczyłam ta szarlotkę. Kruche ciasto jak widac po wielu próbach robię takie samo jak Bajaderka . Oczywiście ręcznie, bez malaksera. Na tarty uzywam też tego kruchego. Ja do swojej szarlotki daję jabłka surowe. Ścieram na grubej tarce, wsypuję do nich cukier, odrobinę zapachu arakowego i albo bułke tarta, albo kaszę manną - co mam akurat pod ręką. Na dół ciasta nie podpiekam, ale na spód idzie 2/3 ciasta, na to jabłka i reszta tartego ciasta. Jak mi sie chce to na jabłka kładę pianę z białek zmieszaną delikatnie z budyniem śmietankowym lub kisielem cytrynowym - dowolnośc wskazana i dopiero na piane reszta ciasta. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasto było zakalcowate, zawsze jest kruchutkie a nadmiar soku niweluje bułka tarta lub kasza manna. Moi najbardziej lubia na gorąco z gałka lodów waniliowych. Po prostu bajka!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="imamcia, post: 350316, member: 1028"] Ale ze mnie sierota, dopiero teraz zobaczyłam ta szarlotkę. Kruche ciasto jak widac po wielu próbach robię takie samo jak Bajaderka . Oczywiście ręcznie, bez malaksera. Na tarty uzywam też tego kruchego. Ja do swojej szarlotki daję jabłka surowe. Ścieram na grubej tarce, wsypuję do nich cukier, odrobinę zapachu arakowego i albo bułke tarta, albo kaszę manną - co mam akurat pod ręką. Na dół ciasta nie podpiekam, ale na spód idzie 2/3 ciasta, na to jabłka i reszta tartego ciasta. Jak mi sie chce to na jabłka kładę pianę z białek zmieszaną delikatnie z budyniem śmietankowym lub kisielem cytrynowym - dowolnośc wskazana i dopiero na piane reszta ciasta. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasto było zakalcowate, zawsze jest kruchutkie a nadmiar soku niweluje bułka tarta lub kasza manna. Moi najbardziej lubia na gorąco z gałka lodów waniliowych. Po prostu bajka! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)
Top
Bottom