Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka krucho-drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 920519" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47642[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 450 g mąki tortowej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania</p><p>* 250 g margaryny (użyłam Kasi)</p><p>* szczypta soli</p><p>* 4 żółtka</p><p>* 4 łyżki (z maleńką górką) gęstej śmietany 18%</p><p>* 4 łyżki cukru (płaskie, ale to zależy od preferencji smakowych. Można dodać więcej)</p><p>* 25-30 g drożdży</p><p></p><p>* 2 l smażonych jabłek ( było ich bardzo dużo, więc można dać trochę mniej)</p><p>* bułka tarta (ale taka bardzo drobna) ok. 1/2 - 3/4 szklanki</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Drożdże wkruszyć do śmietany i rozetrzeć razem, aż do ich rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę z solą, dobrze posiekać ze schłodzoną margaryną. Teraz dodać utarte żółtka z cukrem i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto.</p><p>Podzielić ciasto na 2 części.</p><p>Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy <strong>(24 x 36 cm - wyłożona papierem do pieczenia)</strong>, w której będzie się piekła szarlotka + po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony. Te naddatki ciasta będą stanowiły boki szarlotki.</p><p>Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą (większą jej częścią), tak aby dokładnie bułka zakryła ciasto . Teraz możemy wyłożyć jabłka. Jabłka posypujemy resztą bułki tartej.</p><p>Drugą część ciasta wałkujemy na rozmiar tak jak i pierwsze ciasto (wielkość blachy + naddatek 1cm) i układamy na jabłkach. Nadmiar /naddatek ciasta wciskamy pod spód, tak aby połączyło się z dolnym ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem</p><p>Szarlotkę przykrywamy ręcznikiem kuchennym, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut lub na czas potrzebny do nagrzania się piekarnika</p><p>Włączamy teraz piekarnik, który powinien nagrzać się do <strong>180 stopni</strong></p><p>Wstawiamy szarlotkę i pieczemy ok. <strong>50 - 60 minut</strong></p><p>Po upieczeniu, odstawiamy do przestudzenia na kratkę, na ok. 15 minut . Po tym czasie szarlotkę już można wyjąc z blaszki i posypać np. cukrem pudrem lub udekorować polewą/lukrem</p><p></p><p>[ATTACH=full]47640[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47641[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 920519, member: 4258"] [ATTACH=full]47642[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 450 g mąki tortowej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania * 250 g margaryny (użyłam Kasi) * szczypta soli * 4 żółtka * 4 łyżki (z maleńką górką) gęstej śmietany 18% * 4 łyżki cukru (płaskie, ale to zależy od preferencji smakowych. Można dodać więcej) * 25-30 g drożdży * 2 l smażonych jabłek ( było ich bardzo dużo, więc można dać trochę mniej) * bułka tarta (ale taka bardzo drobna) ok. 1/2 - 3/4 szklanki [B]Wykonanie:[/B] Drożdże wkruszyć do śmietany i rozetrzeć razem, aż do ich rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę z solą, dobrze posiekać ze schłodzoną margaryną. Teraz dodać utarte żółtka z cukrem i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy [B](24 x 36 cm - wyłożona papierem do pieczenia)[/B], w której będzie się piekła szarlotka + po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony. Te naddatki ciasta będą stanowiły boki szarlotki. Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą (większą jej częścią), tak aby dokładnie bułka zakryła ciasto . Teraz możemy wyłożyć jabłka. Jabłka posypujemy resztą bułki tartej. Drugą część ciasta wałkujemy na rozmiar tak jak i pierwsze ciasto (wielkość blachy + naddatek 1cm) i układamy na jabłkach. Nadmiar /naddatek ciasta wciskamy pod spód, tak aby połączyło się z dolnym ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem Szarlotkę przykrywamy ręcznikiem kuchennym, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut lub na czas potrzebny do nagrzania się piekarnika Włączamy teraz piekarnik, który powinien nagrzać się do [B]180 stopni[/B] Wstawiamy szarlotkę i pieczemy ok. [B]50 - 60 minut[/B] Po upieczeniu, odstawiamy do przestudzenia na kratkę, na ok. 15 minut . Po tym czasie szarlotkę już można wyjąc z blaszki i posypać np. cukrem pudrem lub udekorować polewą/lukrem [ATTACH=full]47640[/ATTACH] [ATTACH=full]47641[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka krucho-drożdżowa
Top
Bottom