Szarlotka- chyba nie potrzebuje ani opisu, ani żadnych rekomendacji- ja osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tym ciastem
składniki
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany
konfitury lub jabłka duszone
sposób przygotowania
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce łyżką. Do tego dodać margarynę startą na tarce, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, z czego połowę uformować w dwie podłużne "osełki" i włożyć do zamrażarki, a resztę do lodówki na 2 h. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blaszkę, po czym podpiec 20 min w temp 180 st. Na cieście rozłożyć jabłka lub konfitury i na to zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Piec ok. 1 h.


składniki
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany
konfitury lub jabłka duszone
sposób przygotowania
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce łyżką. Do tego dodać margarynę startą na tarce, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, z czego połowę uformować w dwie podłużne "osełki" i włożyć do zamrażarki, a resztę do lodówki na 2 h. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blaszkę, po czym podpiec 20 min w temp 180 st. Na cieście rozłożyć jabłka lub konfitury i na to zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Piec ok. 1 h.
Ostatnią edycję dokonał moderator: