- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże jabłka
ok. 250 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier
żelatyna
cukier puder do posypania
1. Jabłka obrać z nich usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów. Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.
2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote. Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.
3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże jabłka
ok. 250 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier
żelatyna
cukier puder do posypania
1. Jabłka obrać z nich usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów. Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.
2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote. Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.

3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: