Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka na cieście francuskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1315332" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">Jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. </span><span style="font-size: 26px"> Pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]74978[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">1 opakowanie ciasta francuskiego</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 duże jabłka</span></p><p><span style="font-size: 26px">ok. 250 ml wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 opakowanie cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">cukier</span></p><p><span style="font-size: 26px">żelatyna</span></p><p><span style="font-size: 26px">cukier puder do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">1. Jabłka obrać z nich usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów. Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote. Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]74979[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1315332, member: 2721"] [SIZE=10]Jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. [/SIZE][SIZE=10] Pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem. [ATTACH=full]74978[/ATTACH] [/SIZE][SIZE=10]1 opakowanie ciasta francuskiego 4 duże jabłka ok. 250 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu cukier żelatyna cukier puder do posypania 1. Jabłka obrać z nich usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane. Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów. Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały. [/SIZE][SIZE=10]2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote. Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie. [ATTACH=full]74979[/ATTACH] [/SIZE][SIZE=10]3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka na cieście francuskim
Bottom