- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z gazety typu naj czy pani domu czy przyjaciółka, coś takiego sprzed ok 2 lat (chyba)
Zrobiłam ją kiedyś raz i nie wyszła, teraz zrobiłam ponownie i już jest pycha
Składniki:
pół dużego opakowania pszennego pieczywa tostowego
jabłka 1,5 kg
5 dag masła
2 jaja
10 dag cukru
150 ml śmietanki
cynamon
bita śmietana do dekoracji
Kromki pieczywa zrumienić, wyłożyć nimi dno i boki keksówki. Jablka umyć, obrać, pokroić na ósemki.
Poddusić na maśle, przestudzić. Jajka ubić z cukrem, śmietanką i cynamonem, wymieszać z jabłkami. Masę wyłożyć na grzanki zapiekac ok 20 min w 200 st. podawać na ciepło z bitą śmietaną.
Nie wiem w czym tkwi sekret że wyjdzie albo nie
Tym razem dałam więcej jabłek, żeby masa wypełniła grzanki po brzeg. Pamiętam, że pierwszym razem dałam 1,5 kg jak w przepisie i jabłek było jakby za mało, tosty były tylko do 3/4 wysokości w jabłkach i nie ładnie się przypaliły w piekarniku.Piekłam dłużej ciutke niż 20 min.
Zrobiłam ją kiedyś raz i nie wyszła, teraz zrobiłam ponownie i już jest pycha

Składniki:
pół dużego opakowania pszennego pieczywa tostowego
jabłka 1,5 kg
5 dag masła
2 jaja
10 dag cukru
150 ml śmietanki
cynamon
bita śmietana do dekoracji
Kromki pieczywa zrumienić, wyłożyć nimi dno i boki keksówki. Jablka umyć, obrać, pokroić na ósemki.
Poddusić na maśle, przestudzić. Jajka ubić z cukrem, śmietanką i cynamonem, wymieszać z jabłkami. Masę wyłożyć na grzanki zapiekac ok 20 min w 200 st. podawać na ciepło z bitą śmietaną.
Nie wiem w czym tkwi sekret że wyjdzie albo nie
