Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka na półkruchym cieście
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gabka" data-source="post: 171240" data-attributes="member: 427"><p>Ciasto: </p><p>2 1/2 szkl. mąki</p><p>1/2 kostki margaryny lub masła</p><p>1 jajko</p><p>1 1/2 łyzki gęstej kremówki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 szkl. cukru</p><p>szczypta soli</p><p>1 duzy cukier waniliowy</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1 kg. winnych jabłek /antonówka, reneta/</p><p>2 łyzki cukru</p><p>2 łyżki tartej bułki</p><p>cynamon</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto /tylko do momentu połączenia się składników/ i podzielic na dwie nierówne części. Większą włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na ok. 40-50 min., tak aby mniejsza częśc nie zamroziła sie na kamień tylko stężała. Jabłka obrać i pokroic w grube plastry. Blaszkę 23x33 cm wyłożyć ciastem z lodówki /spód i boki/. Ciasto jest dosyc lużne wiec mozna je rozprowadzic mokrymi dłońmi lub mokrą łopatką. Spód ciasta wysypujemy tartą bułką, układamy na niej jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem. Mniejszą część ciasta nalezy rozwałkowac podsypując mąką i najlepiej na wałku przeniesc na blaszke, przykrywając jabłka. Nakłuc i piec ok. 40 min w 180 C</p><p>Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem lub na gorąco podać z lodami. Polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gabka, post: 171240, member: 427"] Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny lub masła 1 jajko 1 1/2 łyzki gęstej kremówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta soli 1 duzy cukier waniliowy Nadzienie: 1 kg. winnych jabłek /antonówka, reneta/ 2 łyzki cukru 2 łyżki tartej bułki cynamon Z podanych składników zagnieść ciasto /tylko do momentu połączenia się składników/ i podzielic na dwie nierówne części. Większą włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na ok. 40-50 min., tak aby mniejsza częśc nie zamroziła sie na kamień tylko stężała. Jabłka obrać i pokroic w grube plastry. Blaszkę 23x33 cm wyłożyć ciastem z lodówki /spód i boki/. Ciasto jest dosyc lużne wiec mozna je rozprowadzic mokrymi dłońmi lub mokrą łopatką. Spód ciasta wysypujemy tartą bułką, układamy na niej jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem. Mniejszą część ciasta nalezy rozwałkowac podsypując mąką i najlepiej na wałku przeniesc na blaszke, przykrywając jabłka. Nakłuc i piec ok. 40 min w 180 C Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem lub na gorąco podać z lodami. Polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka na półkruchym cieście
Top
Bottom