Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka pod orzechową pierzynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mcdulka" data-source="post: 835054" data-attributes="member: 6067"><p><strong>SZARLOTKA</strong></p><p></p><p>CIASTO:</p><p>*250g mąki</p><p>*1żółtko</p><p>*120g masła</p><p>*2 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>* cukier waniliowy</p><p>* 5łyżek cukru</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wstawić do lodówki, resztę do zamrażalnika.</p><p></p><p>JABŁKA:</p><p>*słoik musu jabłkowego (lub 1kg przesmażonych jabłek)</p><p>* 3 jabłka typu ligol (twardych, nierozgotowujących się) pokrojonych w kostkę</p><p>* 2-3 łyżki płynnego miodu </p><p>* 70g rodzynek namoczonych w rumie</p><p></p><p>Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić.</p><p></p><p>ORZECHOWA &quot;PIERZYNKA&quot;</p><p></p><p>*25g orzechów laskowych</p><p>*25g orzechów włoskich</p><p>*50g masła</p><p>*1 łyżka mąki</p><p>*1łyżka mleka</p><p>*6łyżek cukru</p><p>*1łyżeczka przyprawy do kawy i deserów kamis (takiej z młynkiem, bądź zamiennie cynamon)</p><p></p><p>Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać aż do połączenia się. (ma mieć płynna konsystencję, jednak nie za rzadką- porównywalną do jogurtu)</p><p></p><p>Tortownicę o średnicy 24cm posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić ciastem wyciągniętym z lodówki. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej bądź kaszy mannej. Wyłożyć jabłka i znowu posypać bułką tartą bądź kasza. Na jablka zetrzeć zmrożone ciasto. Na starte ciasto wyłożyć równomiernie płynną orzechową mieszankę. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stp. piec ok 30min.</p><p></p><p>szarlotka nie jest może zbyt fotogeniczna (&quot;pierzynka&quot; jest bardzo krucha i pęka przy krojeniu), ale smak rekompensuje wszystko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mcdulka, post: 835054, member: 6067"] [B]SZARLOTKA[/B] CIASTO: *250g mąki *1żółtko *120g masła *2 łyżki kwaśnej śmietany * cukier waniliowy * 5łyżek cukru Z podanych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wstawić do lodówki, resztę do zamrażalnika. JABŁKA: *słoik musu jabłkowego (lub 1kg przesmażonych jabłek) * 3 jabłka typu ligol (twardych, nierozgotowujących się) pokrojonych w kostkę * 2-3 łyżki płynnego miodu * 70g rodzynek namoczonych w rumie Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić. ORZECHOWA "PIERZYNKA" *25g orzechów laskowych *25g orzechów włoskich *50g masła *1 łyżka mąki *1łyżka mleka *6łyżek cukru *1łyżeczka przyprawy do kawy i deserów kamis (takiej z młynkiem, bądź zamiennie cynamon) Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać aż do połączenia się. (ma mieć płynna konsystencję, jednak nie za rzadką- porównywalną do jogurtu) Tortownicę o średnicy 24cm posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić ciastem wyciągniętym z lodówki. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej bądź kaszy mannej. Wyłożyć jabłka i znowu posypać bułką tartą bądź kasza. Na jablka zetrzeć zmrożone ciasto. Na starte ciasto wyłożyć równomiernie płynną orzechową mieszankę. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stp. piec ok 30min. szarlotka nie jest może zbyt fotogeniczna ("pierzynka" jest bardzo krucha i pęka przy krojeniu), ale smak rekompensuje wszystko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka pod orzechową pierzynką
Top
Bottom