Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka rozpływająca się w ustach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 16310" data-attributes="member: 17"><p>CIASTO KRUCHE</p><p>30 dag mąki </p><p>1 i 1/2 łyżeczki proszku (czubatej)</p><p>2 żółtka </p><p>17,5 dag masła </p><p>7 dag cukru</p><p>1/2 olejku waniliowego </p><p></p><p>NADZIENIE</p><p>5 jabłek (antonówka, szara reneta) </p><p>45 gram cukru </p><p>16 gram cukru waniliowego (mała torebka) </p><p>1/3 szkl. wody </p><p></p><p>BEZA </p><p>2 białka (pozostałe z ciasta) </p><p>12 dag cukru </p><p></p><p>Mąkę z proszkiem przeciać i posiekać z dobrze schłodzonym masłem aż powstanie "piasek" . Osobno - utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch (ta czynność znakomicie ułatwia szybkie połączenie mąki i tłuszczu z żółtkami). Teraz żółtka z cukrem wlać do mąki z tłuszczem , dodać olejek i bardzo szybko zagnieśc ciasto (wręcz błyskawicznie - nie wolno ciasta dłużej zagniatać bo będzie twarde !). </p><p>Zawinąć w folię i schować do lodówki . </p><p></p><p>Jabłka obrać ze skórki , pokroić na kawałki i włożyć do garnka . Dodać cukier , wodę i rozgotowć . Wystudzić . </p><p></p><p>Blaszkę (to jest porcja na połowę dużejblaszki lub na średnią - 27x23 cm)wyłożyc papierem do pieczenia . Wylepić blachę 2/3 ciasta . Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 12 min. </p><p></p><p>Ubić pianę z białek na sztywno . Dodać cukier i znowu ubić (nie zmniejszac ilości cukru - bo nie wyjdzie beza a gumowata piana) </p><p></p><p>Po 12 min. wyjąc ciasto , posypać kaszką lub bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkowa . Na to rozłożyc płatkami pozostałe ciasto a na wierch pianę z białek . Piec 30 min. </p><p></p><p>Ta szarlotka jest baaardzo krucha . Praktycznie nie da się jej wyjąc z foremki (dlatego też dobrze wyłożyć ją papierem) . Chyba że ktoś ma blachę bez jednego boku i zsunie ciasto z blachy razem z papierem . </p><p></p><p>szarlotki nie wolno chować do lodówki bo kruche ciasto stanie się twarde i niedobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 16310, member: 17"] CIASTO KRUCHE 30 dag mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku (czubatej) 2 żółtka 17,5 dag masła 7 dag cukru 1/2 olejku waniliowego NADZIENIE 5 jabłek (antonówka, szara reneta) 45 gram cukru 16 gram cukru waniliowego (mała torebka) 1/3 szkl. wody BEZA 2 białka (pozostałe z ciasta) 12 dag cukru Mąkę z proszkiem przeciać i posiekać z dobrze schłodzonym masłem aż powstanie "piasek" . Osobno - utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch (ta czynność znakomicie ułatwia szybkie połączenie mąki i tłuszczu z żółtkami). Teraz żółtka z cukrem wlać do mąki z tłuszczem , dodać olejek i bardzo szybko zagnieśc ciasto (wręcz błyskawicznie - nie wolno ciasta dłużej zagniatać bo będzie twarde !). Zawinąć w folię i schować do lodówki . Jabłka obrać ze skórki , pokroić na kawałki i włożyć do garnka . Dodać cukier , wodę i rozgotowć . Wystudzić . Blaszkę (to jest porcja na połowę dużejblaszki lub na średnią - 27x23 cm)wyłożyc papierem do pieczenia . Wylepić blachę 2/3 ciasta . Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 12 min. Ubić pianę z białek na sztywno . Dodać cukier i znowu ubić (nie zmniejszac ilości cukru - bo nie wyjdzie beza a gumowata piana) Po 12 min. wyjąc ciasto , posypać kaszką lub bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkowa . Na to rozłożyc płatkami pozostałe ciasto a na wierch pianę z białek . Piec 30 min. Ta szarlotka jest baaardzo krucha . Praktycznie nie da się jej wyjąc z foremki (dlatego też dobrze wyłożyć ją papierem) . Chyba że ktoś ma blachę bez jednego boku i zsunie ciasto z blachy razem z papierem . szarlotki nie wolno chować do lodówki bo kruche ciasto stanie się twarde i niedobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka rozpływająca się w ustach
Top
Bottom