Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z masą migdałową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1210201" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Szarlotka z masą migdałową</span></strong></p><p>Przepis zaczerpnięty z blogu Kuchnia nad Atlantykiem</p><p></p><p>[ATTACH=full]68745[/ATTACH]</p><p></p><p>Kruche ciasto:</p><p>500g mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>200g cukru</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>200 g zimnego masła</p><p>5 żółtek</p><p>175 ml gęstej kwaśnej śmietany</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p></p><p>Masa:</p><p>2 opakowania budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)</p><p>375 ml mleka</p><p>125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka</p><p>50 g masła</p><p>125 g zmielonych migdałów</p><p>1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego</p><p></p><p>5 białek</p><p>szczypta soli</p><p>175 g cukru</p><p>2 kg kwaśnych jabłek</p><p>150 g dżemu morelowego</p><p></p><p>1.Z podanych składników na &quot; kruche ciasto&quot; zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większy uformować na blasze (28 x 35). Ponakłuwać widelcem i obficie posypać bułką tartą.</p><p>2.Z mleka i mleka skondensowanego ugotować budyń. Ochłodzić do 50 stopni i dodać masła. Następnie dodać migdały i ekstrakt migdałowy.</p><p>3.Jabłka obrać i poszatkować na cienkie plasterki ( na tarce te od ogórków), dodać dżem i wymieszać.</p><p>4.Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać delikatnie z budyniem.</p><p>5.Na kruche ciasto kładziemy jabłka, następnie masę budyniową a na sam wierzch scieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe zamrożone ciasto.</p><p>6.Pieczemy 60 minut w 180 stopniach .</p><p></p><p>PS 1. Zmiany jakie sobie pozwoliłem względem orginalnego przepisu <a href="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/10/szarlotka-z-masa-migdaowa.html" target="_blank">http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/...a-migdaowa.html</a> to że ciasto nie było wstępnie podpiekane i inaczej podzielone.</p><p>PS 2. Masa budyniowa jest bardzo gęsta, wieć bardzo podatna na przypalenie. Proponuję by zaraz po ugotowaniu zanurzyć garnek z budyniem w zimnej wodzie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1210201, member: 140"] [B][SIZE=14]Szarlotka z masą migdałową[/SIZE][/B] Przepis zaczerpnięty z blogu Kuchnia nad Atlantykiem [ATTACH=full]68745[/ATTACH] Kruche ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g zimnego masła 5 żółtek 175 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka) 375 ml mleka 125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka 50 g masła 125 g zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 5 białek szczypta soli 175 g cukru 2 kg kwaśnych jabłek 150 g dżemu morelowego 1.Z podanych składników na " kruche ciasto" zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większy uformować na blasze (28 x 35). Ponakłuwać widelcem i obficie posypać bułką tartą. 2.Z mleka i mleka skondensowanego ugotować budyń. Ochłodzić do 50 stopni i dodać masła. Następnie dodać migdały i ekstrakt migdałowy. 3.Jabłka obrać i poszatkować na cienkie plasterki ( na tarce te od ogórków), dodać dżem i wymieszać. 4.Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać delikatnie z budyniem. 5.Na kruche ciasto kładziemy jabłka, następnie masę budyniową a na sam wierzch scieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe zamrożone ciasto. 6.Pieczemy 60 minut w 180 stopniach . PS 1. Zmiany jakie sobie pozwoliłem względem orginalnego przepisu [URL="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/10/szarlotka-z-masa-migdaowa.html"]http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/...a-migdaowa.html[/URL] to że ciasto nie było wstępnie podpiekane i inaczej podzielone. PS 2. Masa budyniowa jest bardzo gęsta, wieć bardzo podatna na przypalenie. Proponuję by zaraz po ugotowaniu zanurzyć garnek z budyniem w zimnej wodzie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z masą migdałową
Top
Bottom