Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z rosą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gabka" data-source="post: 105115" data-attributes="member: 427"><p>2 szkl. mąki krupczatki</p><p>1/2 szkl. mleka</p><p>4 jajka</p><p>25 dag masła</p><p>1 1/3 szkl. cukru</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1,5 kg jabłek (szara reneta)</p><p>1 budyń śmietankowy</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>cynamon</p><p></p><p>Masło utrzeć z 1szkl. cukru, dodając po jednym żółtku. Na koniec dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wyłożyć do blaszki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszac z bułką tartą i cynamonem. Mase jabłkową wyłożyć na ciasto. Piec ok.30 min.</p><p>Białka ubić z 1/3 szkl. cukru na sztywną piane. Na koniec dosypując cały budyń lub ewentualnie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jablka i zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Kiedy piana sie lekko zrumieni ciasto jest gotowe,a kiedy wystygnie i na piance pojawi sie rosa kroimy je mokrym nożem. </p><p>Mimo że do jablek nie dodaje sie cukru, powinny to być winne jabłka takie jak szara reneta lub antonówka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gabka, post: 105115, member: 427"] 2 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. mleka 4 jajka 25 dag masła 1 1/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (szara reneta) 1 budyń śmietankowy 2 łyżki bułki tartej cynamon Masło utrzeć z 1szkl. cukru, dodając po jednym żółtku. Na koniec dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wyłożyć do blaszki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszac z bułką tartą i cynamonem. Mase jabłkową wyłożyć na ciasto. Piec ok.30 min. Białka ubić z 1/3 szkl. cukru na sztywną piane. Na koniec dosypując cały budyń lub ewentualnie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jablka i zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Kiedy piana sie lekko zrumieni ciasto jest gotowe,a kiedy wystygnie i na piance pojawi sie rosa kroimy je mokrym nożem. Mimo że do jablek nie dodaje sie cukru, powinny to być winne jabłka takie jak szara reneta lub antonówka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z rosą
Top
Bottom