Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z wykopem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Azazelle" data-source="post: 899851" data-attributes="member: 2242"><p><strong>Szarlotka z wykopem</strong></p><p><strong>i orzechami włoskimi</strong></p><p><strong></strong></p><p>Z potrzeby odmiany oraz przez wzgląd na gargantuiczne ilości orzechów włoskich zalegających w domu. Inspirowana orzechowym sernikiem, bardzo jesienna, bardzo aromatyczna i, w mojej opinii, bardzo smaczna.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45933[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki na średnio-dużą blaszkę (jakieś pół tej z wyposażenia piekarnika)</p><p></p><p>Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy trochę tłuszczem, wykładamy papierem. Tłuszcz jest po to, żeby papier stracił mobilność. </p><p></p><p><strong>Masa jabłkowa:</strong></p><p>- ok. 2 kg rozgotowujących się jabłek uprażonych z odrobiną soku i skórki pomarańczowej</p><p>- łyżka budyniu śmietankowego</p><p>- cukier do smaku</p><p>- cynamon wedle uznania</p><p></p><p>Preparujemy i odstawiamy. Budyń dodajemy do przestudzonych jabłek, sypiemy suchy. </p><p><strong></strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>- ok. pół kilo mąki krupczatki</p><p>- ok. 150 g masła </p><p>- 4 - 5 żółtek (białka zostawiamy)</p><p>- ok. szklanka i trochę cukru</p><p>- cukier waniliowy</p><p>- ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia</p><p>- łyżka albo dwie śmietany / wody / bezwonnego oleju</p><p></p><p>Zagniatamy ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, robimy zagłębienie, wlewamy żółtka, miękkie masło (może być roztopione i przestudzone, można siekać z zimnym, żadna różnica), i całą resztę. Zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało kleić się w kulę, dodajemy, co nam pod rękę podleci – ciut zimnej wody, chlapkę oleju, jeszcze jedno żółtko. Formujemy kulę, odkładamy. Do lodówki, albo nie. Albo od razu 2/3 ciasta wyklejamy blaszkę, formujemy rancik i podpiekamy jakiś kwadrans. Nie na ślepo, bo z proszkiem, ma podrosnąć.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Masa orzechowa:</strong></p><p>- ok. szklanki włoskich orzechów, posiekanych i podprażonych na suchej patelni</p><p>- dwie łyżki masła</p><p>- dwie kopiaste łyżki miodu</p><p>- łyżka cukru</p><p>- chlust esencji waniliowej</p><p>- kieliszek (albo dwa) brandy, koniaku, rumu, obojętnie</p><p>- 2 – 3 roztrzepane lekko białka</p><p></p><p>Masło roztapiamy na patelni, dodajemy miód, wsypujemy orzechy, przesmażamy. Dodajemy cukier i alkohol, później roztrzepane białka i na maleńkim ogniu mieszamy, mieszamy, żeby nam się nie zrobiła jajecznica. Ma się lekko skarmelizować, a nie zamienić w orzechy pozlepiane białymi glutami. </p><p></p><p>Masę wykładamy na podpieczony spód. Spód może być ciepły, zimny, żadna różnica. </p><p></p><p>Na masę orzechową wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto rozcieramy w palcach na kruszonkę i posypujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na kratkę i pieczemy ok. godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni. </p><p><strong></strong></p><p><strong>Moje uwagi:</strong> chciałam się podzielić przepisem, bo wyszło bardzo smacznie, ale u mnie wszystko na oko, zgodnie z zasadą, że &#8222;około&#8221; znaczy &#8222;w sam raz&#8221;. Ważna jest krupczatka, bo półkruche robione na krupczatce jest bardzo delikatne i nie ma nic z twardości niektórych &#8222;kruchych&#8221;. Białka, które zostają, można zagospodarować w sposób dowolny. Można je ubić z cukrem waniliowym i dać pod kruszonkę, jeśli ktoś lubi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Azazelle, post: 899851, member: 2242"] [B]Szarlotka z wykopem i orzechami włoskimi [/B] Z potrzeby odmiany oraz przez wzgląd na gargantuiczne ilości orzechów włoskich zalegających w domu. Inspirowana orzechowym sernikiem, bardzo jesienna, bardzo aromatyczna i, w mojej opinii, bardzo smaczna. [ATTACH=full]45933[/ATTACH] Składniki na średnio-dużą blaszkę (jakieś pół tej z wyposażenia piekarnika) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy trochę tłuszczem, wykładamy papierem. Tłuszcz jest po to, żeby papier stracił mobilność. [B]Masa jabłkowa:[/B] - ok. 2 kg rozgotowujących się jabłek uprażonych z odrobiną soku i skórki pomarańczowej - łyżka budyniu śmietankowego - cukier do smaku - cynamon wedle uznania Preparujemy i odstawiamy. Budyń dodajemy do przestudzonych jabłek, sypiemy suchy. [B] Ciasto:[/B] - ok. pół kilo mąki krupczatki - ok. 150 g masła - 4 - 5 żółtek (białka zostawiamy) - ok. szklanka i trochę cukru - cukier waniliowy - ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżka albo dwie śmietany / wody / bezwonnego oleju Zagniatamy ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, robimy zagłębienie, wlewamy żółtka, miękkie masło (może być roztopione i przestudzone, można siekać z zimnym, żadna różnica), i całą resztę. Zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało kleić się w kulę, dodajemy, co nam pod rękę podleci – ciut zimnej wody, chlapkę oleju, jeszcze jedno żółtko. Formujemy kulę, odkładamy. Do lodówki, albo nie. Albo od razu 2/3 ciasta wyklejamy blaszkę, formujemy rancik i podpiekamy jakiś kwadrans. Nie na ślepo, bo z proszkiem, ma podrosnąć. [B] Masa orzechowa:[/B] - ok. szklanki włoskich orzechów, posiekanych i podprażonych na suchej patelni - dwie łyżki masła - dwie kopiaste łyżki miodu - łyżka cukru - chlust esencji waniliowej - kieliszek (albo dwa) brandy, koniaku, rumu, obojętnie - 2 – 3 roztrzepane lekko białka Masło roztapiamy na patelni, dodajemy miód, wsypujemy orzechy, przesmażamy. Dodajemy cukier i alkohol, później roztrzepane białka i na maleńkim ogniu mieszamy, mieszamy, żeby nam się nie zrobiła jajecznica. Ma się lekko skarmelizować, a nie zamienić w orzechy pozlepiane białymi glutami. Masę wykładamy na podpieczony spód. Spód może być ciepły, zimny, żadna różnica. Na masę orzechową wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto rozcieramy w palcach na kruszonkę i posypujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na kratkę i pieczemy ok. godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni. [B] Moje uwagi:[/B] chciałam się podzielić przepisem, bo wyszło bardzo smacznie, ale u mnie wszystko na oko, zgodnie z zasadą, że „około” znaczy „w sam raz”. Ważna jest krupczatka, bo półkruche robione na krupczatce jest bardzo delikatne i nie ma nic z twardości niektórych „kruchych”. Białka, które zostają, można zagospodarować w sposób dowolny. Można je ubić z cukrem waniliowym i dać pod kruszonkę, jeśli ktoś lubi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka z wykopem
Top
Bottom