Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka żydowska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 57140" data-attributes="member: 49"><p><strong>Szarlotka żydowska </strong> </p><p></p><p>Ciasto</p><p>25 dag masła</p><p>2 szklanki cukru</p><p>8 jajek</p><p>4 szklanki mąki</p><p>2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3-4 łyżki śmietany</p><p>skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy</p><p>szczypta soli </p><p>Nadzienie</p><p>około 2 kg jabłek (równej wielkości}</p><p>konfitura z róży lub inna odsączona z syropu,</p><p>ewentualnie gęsty dżem </p><p></p><p>Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, śmietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłuścić i posypać tartą bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfiturą z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gorącym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 57140, member: 49"] [B]Szarlotka żydowska [/B] Ciasto 25 dag masła 2 szklanki cukru 8 jajek 4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy szczypta soli Nadzienie około 2 kg jabłek (równej wielkości} konfitura z róży lub inna odsączona z syropu, ewentualnie gęsty dżem Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, śmietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłuścić i posypać tartą bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfiturą z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gorącym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka żydowska
Top
Bottom