Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="brunia" data-source="post: 393464" data-attributes="member: 1859"><p>niejeden przepis na szarlotkę już tu jest, ale tego chyba jeszcze nie było.</p><p>Przepis jest stary a pochodzi z gazety Jestem, która ukazywała sie wiele lat temu.</p><p>1 masło roślinne lub margaryna (200 g)</p><p>3 szklanki mąki krypczatki</p><p>1 szklanka cukru</p><p>4 jajka (żółtka osobno, białka osobno)</p><p>2 łyżki śmietany (kwaśna, gęsta)</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia </p><p>olejek zapachowy lub cukier wanilinowy</p><p>Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier( pół szklanki) ,dodawać po jednym żółtku , mąkę wymieszaną z proszkiem , śmietanę, olejek.Połowę ciasta ( ja daję raczej 3/4 ) rozkruszamy na blache, na to układamy podsmażone jabłka, lub inne owoce, posypujemy cynamonem i cukrem do smaku, na owoce wykładamy pianę ubitą z drugą połową szklanki cukru , na to kruszymy pozostałe ciasto.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st.C , po 10 min. temperaturę obniżamy do 180 st.C i pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, albo polać gorzką czekoladą.</p><p></p><p>[ATTACH=full]2707[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="brunia, post: 393464, member: 1859"] niejeden przepis na szarlotkę już tu jest, ale tego chyba jeszcze nie było. Przepis jest stary a pochodzi z gazety Jestem, która ukazywała sie wiele lat temu. 1 masło roślinne lub margaryna (200 g) 3 szklanki mąki krypczatki 1 szklanka cukru 4 jajka (żółtka osobno, białka osobno) 2 łyżki śmietany (kwaśna, gęsta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek zapachowy lub cukier wanilinowy Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier( pół szklanki) ,dodawać po jednym żółtku , mąkę wymieszaną z proszkiem , śmietanę, olejek.Połowę ciasta ( ja daję raczej 3/4 ) rozkruszamy na blache, na to układamy podsmażone jabłka, lub inne owoce, posypujemy cynamonem i cukrem do smaku, na owoce wykładamy pianę ubitą z drugą połową szklanki cukru , na to kruszymy pozostałe ciasto.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st.C , po 10 min. temperaturę obniżamy do 180 st.C i pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, albo polać gorzką czekoladą. [ATTACH=full]2707[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
Top
Bottom