Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 930693" data-attributes="member: 8429"><p>[ATTACH=full]48322[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial Black'">Szarlotka</span></span></p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>2 szklanki mąki,</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia,</p><p>125 g masła lub margaryny,</p><p>3/4 szklanki cukru pudru,</p><p>1 jajko,</p><p>szczypta soli,</p><p>żółtko rozbełtane z mlekiem do smarowania.</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić, ok. 1 godziny. W tym czasie przygotować jabłka.</p><p></p><p>1 kg jabłek,</p><p>1/2 szklanki cukru kryształu (tę ilość można oczywiście dowolnie regulować),</p><p>cukier waniliowy, </p><p>sok z cytryny,</p><p>1-2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej,</p><p>cynamon (opcjonalnie)</p><p></p><p>Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i dodać pozostałe składniki, wymieszać.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Jeną porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć nią formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Znowu nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem i piec do momentu, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor.</p><p></p><p>Do szarlotki, którą widzicie na zdjęciu, z czystego lenistwa, użyłam jabłek prażonych, dokładnie <a href="http://www.opinie.senior.pl/VORTUMNUS-Szarlotka-jablka-prazone,6369.html" target="_blank">tych.</a> Piekłam w formie 40cm x 24cm, ciasto zagniotłam z podwójnej porcji, jabłek dałam dwa słoiki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]48323[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 930693, member: 8429"] [ATTACH=full]48322[/ATTACH] [SIZE=12][FONT=Arial Black]Szarlotka[/FONT][/SIZE] Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli, żółtko rozbełtane z mlekiem do smarowania. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić, ok. 1 godziny. W tym czasie przygotować jabłka. 1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru kryształu (tę ilość można oczywiście dowolnie regulować), cukier waniliowy, sok z cytryny, 1-2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej, cynamon (opcjonalnie) Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Jeną porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć nią formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Znowu nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem i piec do momentu, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor. Do szarlotki, którą widzicie na zdjęciu, z czystego lenistwa, użyłam jabłek prażonych, dokładnie [URL="http://www.opinie.senior.pl/VORTUMNUS-Szarlotka-jablka-prazone,6369.html"]tych.[/URL] Piekłam w formie 40cm x 24cm, ciasto zagniotłam z podwójnej porcji, jabłek dałam dwa słoiki. [ATTACH=full]48323[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
Top
Bottom