Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1030983" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Szarlotka</strong></p><p></p><p>Tortownica o średnicy 28 cm lub kwadratowa 24 x 24 cm</p><p></p><p>450 - 500 g mąki (krupczatka z luksusową lub orkiszowa z krupczatką)</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3 łyżki cukru pudru (zwykłego lub z wanilią)</p><p>200 g masła</p><p>50 g smalcu (można zastąpić masłem lub margaryną wege)</p><p>4 żółtka</p><p>2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego) lub kwaśnej śmietany 18%</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>skórka otarta z połowy cytryny</p><p>szczypta soli </p><p></p><p>ok. 2 - 2,5 kg jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach</p><p>3 - 4 łyżki brązowego cukru</p><p>1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (można więcej, jak ktoś lubi)</p><p>2 - 3 łyżki mielonych orzechów, migdałów lub tartej bułki</p><p></p><p>Na stolnicy przesiekać mąkę z proszkiem, cukrem i tłuszczem. Dodać żółtka, jogurt i przyprawy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, jedną cienko wyłożyć tortownicę (dno i boki), nakłuć widelcem, wstawić do lodówki.</p><p>Obrać i utrzeć jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem.</p><p>Dno tortownicy wysypać siekanymi migdałami lub bułką, wyłożyć jabłka, przykryć resztą cienko rozwałkowanego ciasta, w którym można wcześniej wyciąć foremkami kilka otworków odpowietrzających a resztki ciasta przykleić za pomocą białka dla dekoracji. Ciasto nakłuć widelcem i ewentualnie posypać odrobiną grubego cukru.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 - 45 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]57122[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]57123[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1030983, member: 1024"] [B]Szarlotka[/B] Tortownica o średnicy 28 cm lub kwadratowa 24 x 24 cm 450 - 500 g mąki (krupczatka z luksusową lub orkiszowa z krupczatką) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru (zwykłego lub z wanilią) 200 g masła 50 g smalcu (można zastąpić masłem lub margaryną wege) 4 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego) lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny szczypta soli ok. 2 - 2,5 kg jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach 3 - 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (można więcej, jak ktoś lubi) 2 - 3 łyżki mielonych orzechów, migdałów lub tartej bułki Na stolnicy przesiekać mąkę z proszkiem, cukrem i tłuszczem. Dodać żółtka, jogurt i przyprawy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, jedną cienko wyłożyć tortownicę (dno i boki), nakłuć widelcem, wstawić do lodówki. Obrać i utrzeć jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dno tortownicy wysypać siekanymi migdałami lub bułką, wyłożyć jabłka, przykryć resztą cienko rozwałkowanego ciasta, w którym można wcześniej wyciąć foremkami kilka otworków odpowietrzających a resztki ciasta przykleić za pomocą białka dla dekoracji. Ciasto nakłuć widelcem i ewentualnie posypać odrobiną grubego cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 - 45 minut. [ATTACH type="full" alt="szarlotka.jpg"]57122[/ATTACH] [ATTACH type="full" alt="szarlotka2.jpg"]57123[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
Top
Bottom